Srbija

13.02.2017. 13:49

FoNet

Autor: Nova Ekonomija

NSZ: Naknada na osnovu nezaposlenosti se zakonito isplaćivala

Srbija

13.02.2017. 13:49

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) saopštila je da je Vrhovni kasacioni sud 9. februara objavio pravno shvatanje svog Građanskog odeljenja da se naknada po osnovu nezaposlenosti zakonito i ispravno obračunavala i isplaćivala.

Tim pravnim stavom potvrđena je ispravnost preporuke iz nalaza Državne revizorske institucije iz 2012. godine.

U saopštenju se podseća da je protiv NSZ pokrenuto više desetina hiljada sudskih sporova za naknadu štete zbog navodno manje isplaćene novčane naknade i da su sudovi u više od 10.000 predmeta presudili u korist stranaka.

To je za posledicu imalo isplatu enormnog iznosa iz sredstava budžeta Srbije, a najveći deo ticao se advokatskih i troškova veštačenja, a najmanje na ime isplate razlike navodno manje isplaćene novčane naknade korisnicima.

Nacionalna služba za zapošljavanje izražava uverenje da će sudovi u najkraćem roku uskladiti svoju praksu sa pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda.

„Pozivamo korisnike novčane naknade da imaju u vidu navedeni pravni stav najvišeg suda u državi kada se budu eventualno odlučivali da prihvate pozive i predloge brojnih advokata da pokrenu sudske postupke protiv NSZ“, saopštili su oni.

Nacionalna služba će razmotriti mogućnost obeštećenja od lica koja su se na ovaj način naplatila, a putem obnove svih sudskih postupaka u kojima je nezakonito presuđeno i isplaćena razlika novčane naknade, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.