Srbija

16.02.2017. 10:22

N1

Autor: Nova Ekonomija

Vukomanović: Vučićeva kandidatura je ishitrena, Nikolićeva nije

Srbija

16.02.2017. 10:22

Ishitren potez u vezi sa kandidaturom na predsedničkim izborima učinio je Aleksandar Vučić, a ne Tomislav Nikolić, smatra narodna poslanica poslaničkog kluba Za spas Srbije – Nova Srbija Dijana Vukomanović. 

Ona je u Novom danu televizije N1 ocenila da će Vučić, ukoliko izgubi na predsedničkim izborima, izgubiti sve.

Dijana Vukomanović veruje da će, ukoliko se najava predsedničke kandidature Tomislava Nikolića ispostavi kao tačna, sigurno biti drugog kruga izbora. 

„Sa tri rodonačelnika Srpske radikalne stranke u trci – Nikolićem, Vučićem i Šešeljom – njihovo biračko telo se lomi na tri dela i time se jačaju šanse opozicionih kandidata“, smatra ona.

Gošća Novog dana kaže i da odluka Nikolića da se kandiduje stabilizuje političku situaciju i vraća je u ustavne okvire, jer je Vučić narušio uobičajeni protokol i prvi put imamo situaciju da se predsednik Vlade kanduje za predsednika države.

„Ishitreni potez učinuo je Vučić, a ne Nikolić… Njegova kandidatura je neočekivana s obzirom da je Vlada Republike Srbije inaugurisana u avgustu. Rekla bih da je to jedan od najriskantnijih poteza od 2012. on najviše rizikuje, i svi koji podržavaju njegovu kandidaturu. U slučaju da ne uspe da pobedi, on gubi sve – i Vladu, i poziciju unutar SNS-a. Prerano je istrčao na teren i pokazuje političku nezrelost“, ističe ona.

Dijana Vukomanović dodaje i da njena nekadašnja stranka – Socijalistička partija Srbije – ima opasnost da postane žrtveni jarac, jer su podržali Vučića u trenutku kada se Nikolić još nije izjasnio o kandidaturu. 

Ističe da je uostalom i napustila SPS jer ta stranka vodi neozbiljnu politiku čiji se loši rezultati vide krozi ishitrenu podršku Vučiću.

„Uradila sam ozbiljnu, detaljnu analizu izbora 2016. gde je SPS izgubila 73.000 glasova, i nisam imala tu vrstu podrške da sazovem Izršni odbor i da predočim tu realnu analizu… SPS je dugotrajna i ozbiljna partija, ali od Devetog kongresa je partijska mašinerija držana po strani… (Dačićeva) odluka je bila da drži partiju u leru i to je dovelo do ove pozicije kakva je danas – da je Aleksandar Vučić kandidat SPS-a koji je stariji i od SNS-a i od SRS-a, i po prvi put nema predsendičkog kandidata. Poražavajuće“, kaže ona.

Dijana Vukomanović podseća i da je SPS duplirao broj glasača kroz sinergiju sa DS-om od 2008. do 2012. godine, a da je ova vrsta partnerstva sa SNS-om ponižavajuća i poražavajuća po SPS.

Na pitanje zašto je onda od 2012. do 2016. bila uz SPS i vladajuću koaliciju, i kao šefica poslaničkog kluba socijalista podržavala zakone koje je predlagala Vučićeva vlada, Vukomanović je rekla da bi svako podržao Vučića da je sproveo ono što je rekao da će da sprovede.

„Aleksandar Vučić je 2014. i 2016. govorio da će da sprovode poteze koji će imati socijaldemokratsko usmerenje, npr jeftine stanove za 380 evra po kvadratnom metru. Verovali smo da namerava da sprovode svoja dva eskpozea u delo, ali ih ne sprovodi ili je metodologija sprovođenja tih ciljeva pod ozbiljnim znakom pitanja. Ja mu više ne verujem, a verujem ni većina građana“, kaže gošća Novog dana.

Dodaje i da je kao levičar podržala mere štednje 2014. godine, jer je tada taj potez bio opravdan i te mere su bile oročene do ove godine, a Fiskalni savet je insistirao da one čak i budu rigoroznije. 

Međutim, ispostavilo se, kako kaže, da se sve uštede koje se prave na račun građana, preusmeravaju u pogrešnom smeru – na finansiranje javnih preduzeća, partokatiju, prekomerni broj zaposlenih u javnom sektoru…

Jeremićev program socijaldemokratski obojen

Dijana Vukomanović je danas u poslaničkom klubu Za spas Srbije – Nova Srbija koji se u javnosti često povezuje sa predsedničkim kandidatom Vukom Jeremićem. 

Vukomanović je u Novom danu ponovila da to nije poslanički klub nijednog kandidata, pa ni Jeremića, i da će se klub o predsedničkim izborima izjašnjavati tek kada oni budu raspisani, iako ona lično podržava nekadašnjeg šefa diplomatije.

Kaže da su mnoge tačke Jeremićevog programa u saglasju sa onim za šta se godinama zalgala, odnosno da je ekonomski i socijalni deo tog programa socijaldemokratski obojen.

Jeremić je, kako kaže, svestan ingerencija predsednika, ali namerava da bude aktivan šef države i već je najavio da će staviti ozbiljan zna sumnje na zakone koji insistiraju na rigoroznim merama štednje, te da će osnovati predsedničku kancelariju koja će biti u kontinuiranoj komunikaciji sa građanima.

Kada je reč o spoljnopolitičkom delu Jeremićevog programa, Vukomanović kaže da se on zalaže za to da se vojna neutralnost Srbije ugradi u Ustav. Ponavlja i Jeremićeve reči da nije kandidat nijedne velike sile i da bi, kada bi SAD zaista stajale iza njega, on danas bio generalni sekretar UN.

„(Jeremić) mnogo ide po Srbiji, nije kandidat partije, prilično je autonoman i gradi široku narodnu koaliciju. Njegova prednost je u odnosu na ostale kandidate, pogotovo Jankovića, jer se nije uramio u ram jedne političke partije“, smatra Vukomanović.

Ističe i da partije danas više ne nude odgovore na probleme realne politike, i da su se sve stranke lako odrekle ideologije i pozicionirale oko centra gde je ključna ideologija – populizam. 

Zato sebe, kako kaže, ne vidi u članstvu postojećih partija, ali da je realno da se priključi Jeremićevoj stranci, ukoliko je bude osnivao.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.