Svet

23.05.2024. 16:34

Press 24

Autor: Nova Ekonomija

Makedonski rudnici bakra skrivaju 200 miliona evra godišnje

Bakar Reuters

Svet

23.05.2024. 16:34

Rudnik Ilovica u Severnoj Makedoniji ima procenjene rezerve od 410 hiljada tona bakra, a država bi mogla od ovog rudnika da prihoduje oko 200 miliona evra na godišnjem nivou po osnovu eksploatacije ove rude, piše Press 24.

U periodu kada bakar dostiže rekordno visoke cene na svetskim berzama, Severna Makedonija se ne može pohvaliti velikom proizvodnjom ovog značajnog metala, iako zemlja njime obiluje.

Cena je već premašila deset hiljada dolara po toni, posebno zbog velike potražnje koju pokreće evropski plan zelene tranzicije – i to dok EU stimuliše proizvodnju bakra.

S druge strane, Severna Makedonija trenutno ima jedan rudnik bakra „Bučim – Borov dol” i prema procenama proizvodi samo 8.000 tona bakra godišnje.

Međutim, prema aktuelnim geološkim istraživanjima, samo investicija u rudnik bakra u Ilovici mogla bi da donese ogromnu količinu metala, od čega bi građani i država imali direktnu korist.

U ležištu bakra Ilovica utvrđeno je oko 500 miliona tona rude, odnosno 237 miliona tona resursa i rezerve od 225 miliona tona rude u kojoj se, prema procenama, nalazi 410 hiljada tona bakra.

Na ovaj način će, kako navodi portal, značajniji prilivi deviza u zemlju u velikoj meri pomoći u održavanju platnog bilansa u pogledu trgovinskog deficita zbog većeg nivoa uvoza u odnosu na izvoz, što će doprineti ublažavanju inflatornog pritiska, povećanju deviznih rezervi i pomoći u održavanju stabilnosti nacionalne valute.

Investicija je trenutno blokirana, a tome je prethodio niz kontroverznih odluka domaćih institucija. Investitor je nekoliko puta pozivao da se ne donose dnevnopolitičke odluke za ovako veliku investiciju, pogotovo ako se tokom donošenja odluka političari rukovode organizovanim protestima, koji po mnogima imaju sumnjivu pozadinu, gde je motiv ekološke zaštita izostaje.

Bivši predsednik Makedonskog udruženja rudara Nikolajčo Nikolov je u jednom od poslednjih intervjua istakao da je glavni problem za blokiranje investicije otpor ekoloških društava i promene odluka i mišljenja državnih organa.

„Naša zemlja mora konkretnije i jasnije da reši sporna pitanja oko rudnika (Ilovica Štuka, Kazan Dol i dr.), čemu bi doprinelo otvaranje eventualnog novog ministarstva. Smatram da država treba da formira relevantne ekspertske grupe iz rudarstva i poljoprivrede koje će argumentovano i ciframa pokazati šta je ispravno, a samim tim i pomoći da imamo pravi stav političkih aktera u državi i pravce razvoja zemlje u ove aktivnosti, naglašava Nikolov.

Investicija u rudnik, koja je u prve dve godine izgradnje rudnika iznosila više od 350 miliona evra, dobila je podršku inženjera metalurgije, ali i dela lokalnog stanovništva koje je u tome videlo spas u borbi za bolji životni standard i iseljavanje iz Strumice. Pojedini meštani podržali su i građansku inicijativu I zdravlje i rad koja je pozvala na hrabre i vizionarske odluke kako bi građani imali nadu.

Gejtsov i Bezosov startap koristi AI za nalaženje novih rudnih ležišta

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.