Srbija

21.02.2017. 11:07

N1

Autor: Nova Ekonomija

Klačar: Opozicija nije iskoristila krizu vlasti, ni afere koje su joj prethodile

Srbija

21.02.2017. 11:07

Opozicija nije iskoristila krizu vlasti, ni afere koje su joj prethodile, šteta od sukoba u SNS će biti minimalna jer on brzo rešen, a vanredne parlamentarne izbore nije realno očekivati, ocenio je Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) u Novom danu.

Klačar smatra da je na odluku Tomislava Nikolića da se povuče iz predsedničke trke uticalo to što je on video da ne može da dobije nikakvu ozbiljnu podršku, kao i da bi bilo nezgodno za njega da trči izbornu trku u kojoj bi osvojio samo par procenata glasova posle godina provedenih na vlasti.

Sukob oko predsedničkih kandidata je najozbiljnija kriza SNS od 2012 , ali ocenjuje Klačar i dodaje da dvojica lidera, predsednik Nikolić i premijer Aleksandar Vučić shvatili da je bolje da naprave kompromis kako bi umanjili štetu.

„Sreća za njih je da (kriza) nije dugo trajala, šteta postoji, ali je minimalna. To što je bila vremenski oročena i uz dogovor koje je dobro plasiran sinoć za rejting neće biti mnogo štetno“, rekao je on.

Podrška nije uverljiva, ali birači su dobili poruku da postoji kakvo takvo jedinstvo u SNS, objačnjava Klačar. 

„Shvatili su da im ova vrsta političkog trilera pravi štetu i da je bolje da se dogovore, naprave neki kompromis, makar i loš, ali da je posebno za stranku bolje da se dogovore i ne puste da loš duh izađe iz boce“, rekao je.

Utisak je da je Nikolić u kompromisu lošije prošao, i teško da će posle izbora on dobiti mesto predsednika stranke ili premijera, kazao je Klačar i dodao da misli da te funkcije nisu u igri. Ipak, kako je rekao, bilo bi neoprezno da sada objave da se ništa nije desilo.

On je ocenio da je isti ljudi koji su bili veoma kritični prema Nikoliću kada je objavio da će učestvovati na predsedničkim izborima, sadašnju odluku doživljavaju kao državničku i mudru. 

„Tako u politici funkcionišu stvari“, kazao je.

Važno je bilo da Nikolić dobije poruku da ne može da računa na podršku nijednog funkcionera SNS. 

„Nijedan odbor ga nije podržao.. možda je mogao da računa na par poslanika, ali to bi bilo veliko kockanje za njega“, dodao je Klačar.

On smatra da birači sada gledaju Vučića i moć koju je Nikolić imao na birače nije velika, i čak ako postoji neka dilema oni će se prikloniti Vučiću jer je on iz ove priče izašao tako da nije pokazao slabost, što Nikolić jeste pokazao.

Klačar je ocenio da postoji šansa da Vučić pobedi u prvom krugu, ali je ipak dodao treba imati dozu suzdržanosti, jer istraživanja ne mogu uvek da budu precizna.

„Kampanja uvek utiče na određen broj birača, i to do 10 odsto, a osim toga godina iza nas je obeležena iznenađujućim rezultatima i odstupanjima od projekcija“, dodao je.

Ocenio je i da je prilično nerealno da bi Nikolić mogao da dobije premijersko mesto.

„Ne vidim Nikolića kao nekoga ko će da obavlja takvu ozbiljnu političku funkciju, možda će dobiti neku funkciju savetnika, počasnog predsednika.. ali neće biti neko ko je visoko pozicioniran“, rekao je Klačar i dodao da veruje da je Nikolić pred nekom vrstom političke penzije, a da ako bude ostao na polittičkoj sceni neće imati ozbiljnu moć.

„Ne verujem da će se odustati ni Jeremić ni Janković“

Klačar je rekao da su male šanse da opozicija može da postogne dogovor zajedničkom kandidatu, ali može eventualno pakt o nenapadanju. 

„Maksimum dogovora je da se ne pojavi još jedan kandidat, a čisto sumnjam da ce Vuk Jeremić ili Saša Janković da odustanu u ovom trenutku od trke jer su u kampanji već duže vreme“, navodi.

Propustena prolika da opozicija napravi bolji rezultat da imaju bolju platformu za ove izbore a koja i znacila i dogovor za buduće izbore.

„Nisam siguran da je opozicija iskoristila krizu vlasti, a ni ono što joj je prethodilo“, rekao je Klačar i kao primere pomenuo kritike Velimira Ilića, rušenje u Savamali, intervju bivše žene gradonačelnika.

„Nije bilo ni protesta, ni peticije… Savamala je najveći balast sa kojim SNS ulazi u kampanju, ova sad kriza takođe, ali opzicija i dalje ima problem da se bavi sobom umesto onim što bi trebalo da bude njena politika. Sad se priča o zajendičkom kandidatu, a od 2012. se zna da će izbori biti 2017, toliko vremena je bilo za dogovore“, rekao je on.

On je rekao da ne veruje da će biti vanrednih parlamentarnih izbora. 

„Vanredni izbori su više pravilo nego izuzetak, ali objektivno ih nije realno očekivati, tačnije za mene bi bilo veliko iznenađenje da oni sada budu raspisani“, zaključio Klačar.

Bilo bi iznenađenje da reklama sa avionom košta samo 200 evra

Kampanja za predsedničke izbore, ocenjuje Klačar, biće značajnija nego što se na početku činilo, personalizovana je, a građani to vole i to podstiče na veću izlaznost. 

„Sve će ići u prilog tome da ćemo imati jaku dinamičnu, negativnu kampanju, i pojaviće se opet teme poput Kosova, Rusije, pre svega zbog desničarskih kandidata“, smatra on.

Čini se, dodao je, da ce Vuk Jeremić i Aleksandar Vučić imati kreativna rešenja kada je reč o komunikaciji.

Govoreći o kampanji Aleksandra Vučića i njegovoj tvrdnji da je iznajmljivanje aviona za reklamu koštalo između 200 i 400 evra na sat, Klačar je ocenio da je premijer vešto iskoristio komunikacijski cifru koja je možda tačna.

„Ko zna da li je to (iznajmljivanje) za sat dva ili koliko, snimanje bi duže trajalo, pogotovo ako su bile dve verzije, bilo bi iznenađenje da zakup aviona košta samo toliko. Može da se desi i da su statisti radili za džabe, ali sumnjam da su svi radili džabe i da je to trajalo kratko“, kazao je.

Klačar je dodao i da se ideja za reklamu plaća, kao i produkcija. 

„Sve to košta i uzima više resursa nego što je sam avion. Premijer je samo vešto iskoristio tu cifru koja je verovatno tačna, iznajmljivanje na sat ili dva – iskusan je komunikacijski potez premijera, da se o tome priča“, zaključio je on. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.