Srbija

31.05.2024. 16:35

Autor: Aleksandra Nenadovic

Prvi sastanak CEBAC, krovne organizacije stranih investitora

Osnovana su tri komiteta u okviru novog Saveta

Foto: Pixabay

Srbija

31.05.2024. 16:35

Održan je prvi sastanak Saveta evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora u Srbiji (CEBAC), na kojem je raspravljano o budućim koracima Saveta i izboru generalnog sekretara, saopštila je Francusko-srpska privredna komora.

„Na sastanku su dogovoreni i predstojeći pravci delovanja rada Saveta. U najkraćem roku biće formirana tri komiteta: ESG, Transport i kadrovski komitet kao odgovor na aktuelne potrebe preduzeća članica svake od potpisnica memoranduma da diskutuju na ove tri teme i formiraju zajedničke pozicije i predloge ka institucijama Srbije,“ stoji u saopštenju.

Sanja Ivanić, generalna direktorka Francusko-srpske privredne komore, jedne od 13 potpisnica osnivačkog memoranduma, jednoglasno je izglasana za generalnu sekretarku novoosnovanog Saveta na period od godinu dana.

Uloga generalne sekretarke biće da predstavlja Savet, komunicira o njegovim odlukama, stavovima i predlozima.

Nova Ekonomija je ranije izvestila o osnivanju Saveta evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora u Srbiji (CEBAC) – Council of European Business Associations and Chambers potpisivanjem Memoranduma za osnivanje od strane 13 evropskih poslovnih organizacija u Srbiji.

Generalna sekretarka Ivanić je tada izjavila da osnivanjem ovog tela stvaraju platformu kroz koju će njihovi glasovi biti jedinstveni i snažniji, a aktivnosti koordinisane i efikasnije.

„Savet će nastojati da dodatno poboljša trgovinske odnose između zemalja sa evropskog kontinenta i Srbije. U tom kontekstu, trgovina nikako ne bi trebalo da bude jednosmerna; zbog toga naše poslovna udruženja i komore rade na unapređenju u oba pravca: ka Srbiji i iz Srbije,“ rekla je Ivanić.

Savet će predano raditi na zagovaranju i podsticanju implementacije strategija koje će ojačati saradnju između Srbije i ostalih evropskih tržišta, osnažujući time regionalnu ekonomsku stabilnost i rast, objansila je Ivanić nakon osnivanja Saveta u izjavi za Novu Ekonomiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.