Vesti iz izdanja

01.06.2024. 03:40

Štampano izdanje

Autor: Nova ekonomija

Korak bliže vakcini protiv raka

LIČNOST MESECA-Ketrin Vu, onkolog sa Instituta za rak Dana-Farber u Bostonu i dobitnica Sjobergove nagrade za 2024.

...

Pronalaženje leka za rak nedosanjan je san mnogih ambicioznih lekara i naučnika koji žele da promene svet. Malo je onih kojima polazi za rukom da se i približe ostvarenju tog sna. Među njima je dr Ketrin Vu, onkolog sa Instituta za rak Dana-Farber u Bostonu, kojoj je Švedska kraljevska akademija nauka početkom maja dodelila Sjobergovu nagradu u čast „odlučujućeg doprinosa“ istraživanju raka

U svetu onkologije i potrazi za efikasnim tretmanima raka napravljen je značajan iskorak sa revolucionarnim radom dr Ketrin Vu, cenjenog onkologa sa Dana-Farber instituta za rak u Bostonu i njenog tima.

Ketrin Vu je doktorirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford 1994. a pre toga je završila i biohemiju na Univerzitetu Harvard. Nakon postdiplomske obuke iz interne medicine, dobila je stipendiju iz medicinske onkologije i hematologije u Dana-Farber Institutu. Godine 2000. pridružila se Dana-Farberu, gde trenutno vodi Odsek za transplantaciju matičnih ćelija i ćelijske terapije. Već 2005. godine je započela svoj individualni istraživački program a prvi veliki grant dobila je šest godina kasnije.

Njeni istraživački interesi, kako se navodi u biografiji, uključuju identifikaciju ciljeva imunog odgovora koji je povezan sa terapijama i seciranje osnova efikasnih humanih antitumorskih odgovora.

Nedavno istraživanje, za čije je testiranje dobila odobrenje Američke uprave za hranu iekove dobila 2017. godine, fokusira se na razvoj vakcine protiv raka za pacijente sa melanomom koristeći najsavremenije tehnologije kao što je identifikacija neoantigena (tumorski specifični markeri) u kombinaciji sa mašinskim učenjem.

Kako je izjavila u intervjuu za CNN, znala je da želi da pokuša da pronađe lek za rak još kada je bila u drugom razredu osnovne škole.

„Tada se mnogo govorilo o ratu protiv raka“, rekla je ona. „Dobili smo zadatak u školi da nacrtamo šta želimo da postanemo kad porastemo i ja sam nacrtala sebe kako pravim lek za rak”.

Od dečijeg crteža do danas, Vu je svojim istraživanjem postavila naučnu osnovu za razvoj vakcina protiv raka prilagođenih genetskom sastavu tumora svakog pojedinca. To je strategija koja povećava mogućnost izlečenja za neke vrste raka koje je teško lečiti, kao što su melanom i rak pankreasa, prema rezultatima ispitivanja u ranoj fazi, a na kraju može biti široko primenljiva i na mnoge od oko 200 oblika raka.

Švedska kraljevska akademija nauka, koja bira dobitnike Nobelove nagrade za fiziku i hemiju, početkom maja dodelila joj je svoju Sjobergovu nagradu u čast „odlučujućeg doprinosa“ istraživanju raka. Sjobergova nagrada se dodeljuje kao partnerstvo između Kraljevske švedske akademije nauka i Sjoberg fondacije. Sjoberg fondacija takođe i finansira nagradu. Fondacija je osnovana 2016. godine, a prva nagrada je dodeljena u februaru 2017. Fondaciju je 2016. osnovao biznismen Bengt Sjoberg, koji je donirao dve milijarde švedskih kruna za promociju naučnih istraživanja, sa glavnim fokusom na rak, zdravlje i životnu sredinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.