Srbija

22.02.2017. 11:46

B92

Autor: Nova Ekonomija

Tabaković: Propali pregovori o spajanju dve grčke banke u Srbiji

Srbija

22.02.2017. 11:46

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da su dve grčke banke u Srbiji šest meseci pregovarale o spajanju ali da su ti pregovori propali.

Tabakovićeva na konferenciji za novinare, međutim, nije navela o koje dve banke je reč.

„Šest meseci su se vodili pregovori između dve grčke banke i taj proces je završen neuspešno. To je njihova procena i nema veze sa uslovima poslovanja na tržištu u Srbiji. Grčke banke ni na koji način nisu ugrožavale finansijsku stabilnost na našem tržištu, nije bilo značajnih talasanja ni štete po bilo koga“, navela je ona. 

Tabakovićeva nije navela detalje, samo je kazala da se kupac i prodavac nisu saglasili i da je to za njih završena priča. 

„Broj banaka na tržištu Srbije nije stvar moje ocene ili nekog pojedinca. Tržište procenjuje broj banaka odnosno profitabilnost da li će ovde ostati ili otići“, kazala je ona. 

Tabaković je navela da su uslovi ulaska na naše tržište prvi put jasno definisani. 

„Zna se tačno ko sme da uđe, ko ne. Postoji priručnik i na sajtu. Otvoreni smo za sve kvalitetne i one koji vide mogućnost da ovde zarađuju pored konkurencije“. 

Govoreći o situaciju u bankraskoms ektoru, Tabakovićeva je kazala da je NBS dala dozvolu za ukrupnjavanje (Direktnoj banci za Findomestik) i da postoji mogućnost da domaća banka kupi Alfa banku, ali i dodala da informaciju ko je kupac ne može da da.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.