Svet

04.06.2024. 11:26

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Menadžeri će biti prve „žrtve“ veštačke inteligencije

Thinking Foto: PxHere

Svet

04.06.2024. 11:26

Direktori mogu da postanu prvo zanimanje koje će nestati zbog sve češće primene veštačke inteligencije. Fibi Mur, profesorka menadžmenta na Univerzitetu Eseks, istakla je za New York Times da mnogi radnici nakon pandemije COVID-19 ne insistiraju na ljudskom šefu.

AI se onda nameće kao prirodna alternativa ljudskim direktorima, posebno u kontekstu donošenja odluka baziranih na podacima, piše Futurism.

Još jedan značajan podsticaj za zamenu direktora AI-jem jesu u njihove visoke plate.

Anant Agarval, bivši direktor Laboratorije za računarske nauke i AI na MIT-u, smatra da bi čak 80 odsto posla koji izvršni direktor obavlja mogao preuzeti AI.

AI bi mogla donositi nepristrasne i logične odluke na osnovu velikih količina podataka, bez emocionalnih pristrasnosti ili moralnih dilema koje često muče ljudske lidere.

Vinaj Menon iz konsultantske firme Korn Ferry naglašava da će, iako možda neće biti potrebni isti broj lidera, potreba za vođstvom i dalje postojati.

Neki poslovni lideri već prepoznaju ovu mogućnost. Prema istraživanju koje je sprovela IT konsultantska firma AND Digital, 43 odsto ispitanih direktora veruje da AI može preuzeti njihove poslove, dok 45 odsto već koristi AI alate poput ChatGPT-a za donošenje poslovnih odluka.

Poljska kompanija Dictador već je imenovala humanoidnog robota Miku za svog „eksperimentalnog direktora“, što pokazuje da se AI već uvodi u poslovni svet na najvišem nivou.

Ipak, treba imati na umu da AI nije bez svojih mana i da može biti pristrasna kao i podaci na kojima je obučena.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.