Srbija

05.06.2024. 15:16

Autor: Katarina Pantelić

Funkcioneri na poklon prošle godine dobijali odeću, satove, medaljone, bodeže…

Beta / Ministarstvo kulture / Dario Konstantinović

Srbija

05.06.2024. 15:16

U toku prošle godine, među 630 poklona koje su dobijali javni funkcioneri (a koji su prijavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije), našli su se odevni predmeti, čaše, tanjiri, satovi, figure i statue, ikone, ali i pozlaćeni ćilim, medaljoni i bodeži. Procenjena novčana vrednost poklona koje su srpski funkcioneri (zvanično) primili kreće se do 1,5 miliona dinara.

Procenjena vrednost najvećeg broja poklona bila je u vrednosti do 3.000 dinara (ukupno 232 poklona), dok je zabeleženo 203 poklona vrednosti od 3.000 do 10.000 dinara.

U „skupljoj“ kategoriji koju Agencija beleži, procenjene vrednosti iznad 40.000 dinara, zabeležena su samo dva poklona. Oba je dobila tadašnja premijerka, sada predsednica parlamenta, Ana Brnabić.

Za 63 poklona procenjena novčana vrednost još nije utvrđena, odnosno navedeno je da je procena u toku

Još pet poklona imalo je procenjenu vrednos višu od 100.000 dinara. U pitanju su šahovski set, slika, sud sa kineskim motivima, vaza i zlatnik.

Ko je dobio najviše poklona?

Najveći broj protokolarnih poklona primili su predsednik Srbije (136 komada) i ministar odbrane (ukupno 40 darova).

Javni funkcioneri poklone koje dobijaju mogu da prenesu u javnu svojinu ali i da zadrže za sebe.

U ličnoj svojini mogu zadržati isključivo poklone čija vrednost ne prelazi zakonsko ograničenje od 10 odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji.

Kako je navela Agencija za sprečavanje korupcije, javni funkcioneri su zadržavali isključivo poklone manje vrednosti.

Samo jedan od ambasadora je za sebe zadržao poklon čija vrednost nije utvrđena, dok su preostala 62 poklona iz ove kategorije preneta u javnu svojinu.

Od organa koji su preneli sve svoje poklone u ličnu svojinu izdvajaju se Vojnoobaveštajna agencija, koja je dobila 22 poklona i prenela ih u ličnu svojinu.

Pored nje, to su učinili i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine (25 poklona), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog (16 poklona), Ministarstvo za evropske integracije ( tri poklona) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (11 poklona).

Predsednik Opštine Kanjiža kao i njegov zamenik i pomoćnici svih osam poklona koje su dobili, preneli su u ličnu svojinu, kao i Opštinsko veće te opštine (još tri poklona).

Pored predsednika, najviše poklona dobili su: Ministarstvo odbrane (70 javna svojina i 59 lična), Ministarstvo spoljnih poslova (34 javna svojina i 17 lična), Narodna skupština (35 javna svojina), Ustavni sud (24 javna svojina), premijer (22 javna svojina), Ministarstvo kulture (20 javna svojina), Ministarstvo unutrašnjih poslova (18 javna svojina), gradonačelnik Užica (12 javna sovjina) i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija (11 javna svojina).

Imenom i prezimenom najveći broj poklona dobili su (pored predsendika) Miloš Vučević (68 poklona), Vladimir Orlić (35), Nemanja Starović (31), Predrag Bandić (26), Snežana Marković (24), Tomislav Momirović (23), Ana Brnabić (22), Zoran Stojković (22), Maja Gojković (20), Tomislav Žigmanov (16) i Bratislav Gašić (15).

Koji su to pokloni?

Na listi poklona, najšeći su bila pića (89), slike (80), plakete (64), prehrambeni proizvodi (62), promotivni materijal (54), knjige (51) i figure odnosno statue (40).

Među ostalim brojnijim poklonima nalaze se 37 odevnih predmeta, 29 maketa, 26 tanjira, 19 čaša, 13 vaza i 12 ukrasa.

Javni funkcioneri primili su na poklon i ukupno devet medaljona, isto toliko novčića, osam ukoričenih svečanih izjava (papirus sa posvetom, svitak), šest ikona, pet satova, četiri bodeža, tri replike, isto toliko tapiserija, tepiha i skulpture, ali i dva ordena i jedan pozlaćeni ćilim.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, 630 poklona koje su javni funkcioneri u Srbiji primili tokom 2023. godine približan je broju poklona koji su primili u 2018. godini.

U dosadašnjem radu Agencije, najveći broj prijavljenih poklona evidentiran je 2017. godine, kada je prijavljeno 729 poklona, dok je najmanje poklona prijavljeno 2020. godine, u prvoj godini pandemije koronavirusa, i to ukupno 210 poklona.

APR i Agencija za sprečavanje korupcije počinju da dele podatake

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.