Srbija

07.06.2024. 09:53

PKS

Autor: Nova Ekonomija

Kako do EU tržišta: Besplatna obuka za MSP iz regiona

Pixabay

Srbija

07.06.2024. 09:53

Oko 70 malih i srednjih preduzeća imaće priliku da dobije besplatnu pomoć za plasiranje svojih proizvoda na tržište EU kroz nedavno raspisan Program tehničke pomoći. Program je namenjen kompanijama iz sektora infrastrukture, poljoprivrede, metalskog, automobilskog, sektora plastike i tekstilne industrije, a rok za prijavu za učešće u programu je 12. jul.

Poseban fokus obuke biće na tržištima Nemačke i Italije, a najuspešniji učesnici ovog programa imaće priliku da učestvuju na Investicionoj konferenciji koja se održava u Berlinu 24. septembra, ili na sajmu građevine SAIE koji se održava u Bolonji od 9. do 12. oktobra ove godine, saopštila je Privredna komora Srbije.

Tokom programa, odabrane kompanije će dobijati tehničku pomoć stručnjaka iz regiona Zapadnog Balkana u sticanju kompetencija koje će ih učiniti privlačnijim za ulazak u evropske i globalne lance vrednosti.

Kompanije iz sektora infrastrukture, poljoprivrede, metalskog, automobilskog, plastike i tekstila dobiće:

  • Makroekonomski pregled nemačke privrede i glavnih potencijalnih oblasti saradnje za odabranu industriju Izveštaj o stanju nemačke privrede u ovim sektorima, spoljnoj trgovini Nemačke i spoljnoj trgovini ZB6 proizvođača i pružalaca usluga vezanih za gore navedene sektore
  • Obuku za korišćenje digitalnih alata za pronalaženje podataka o izvoznim tržištima u budućnosti
  • Pripremu za Investicionu konferenciju u Berlinu koja će se održati 24. septembra

Najaktivnija i najposvećenija MSP će besplatno učestvovati na konferenciji uz mogućnost uspostavljanja saradnje sa nemačkim partnerima.
MSP iz građevinskog sektora dobiće:

  • Izveštaj o italijanskoj građevinskoj industriji, spoljnoj trgovini italijanskih proizvođača i pružalaca usluga koji se odnose na građevinsku industriju, spoljnoj trgovini proizvođača ZB6 i pružalaca usluga koji se odnose na građevinsku industriju
  • Obuku kako da koristite digitalne alate za pronalaženje podataka o izvoznim tržištima u budućnosti
  • Pripremu za sajam u Bolonji
  • Najaktivniji kandidati će besplatno učestvovati na sajmu SAIE u Bolonji od 9. do 12. oktobra 2024. godine, uz mogućnost uspostavljanja saradnje sa italijanskim partnerima
  • Na kraju programa kompanije će se pripremiti za pristup izazovnim tržištima Nemačke i Italije, kroz proces koji vode stručnjaci iz ove oblasti.

Za program mogu da se prijave mala i srednja preduzeća, registrovana u sektorima infrastrukture, automobilske i metalske i tekstilne industrije kao i sektora plastike, poljoprivrede i građevine.

Potrebno je da kandidati budu registrovani u jednoj od šest privreda Zapadnog Balkana, kao i na Market Access platformi: https://www.market-access.wb6cif.eu/, a dodatni preduslov je da kompanije koje žele da učestvuju žele da izvoze na navedena tržišta.

Poziv je otvoren za sve kompanije iz regiona ZB6 koje ispunjavaju tražene kriterijume/preduslove i biće odabrane na osnovu procene njihovog potencijala i spremnosti da prođu kroz ovaj program.

Radni jezik programa je engleski i stoga je tečno poznavanje engleskog jezika predstavnika kompanije (kontakt osobe/učesnika u programu) obavezno.

Od učesnika programa očekuje se potpuna posvećenost učešću na zakazanim sastancima, obukama i drugim aktivnostima u vezi sa ovim programom tokom septembra i/ili oktobra 2024. godine.

Program tehničke pomoći realizuje Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

MSP kompas: Platforma koja meri puls malim i srednjim preduzećima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.