Svet

07.06.2024. 15:40

Autor: Nova ekonomija

Robinhood preuzima slovenačku kripto berzu, vrednost dogovora 200 miliona dolara

Foto: Pixabay

Svet

07.06.2024. 15:40

Američka investiciona platforma Robinhood najavila je planove za kupovinu slovenačke kripto berze Bitstamp, a vrednost ovog posla procenjuju na oko 200 miliona dolara. Očekuje se da će transakcija biti završena u prvoj polovini 2025. godine, pružajući Robinhoodu pristup novim tržištima i klijentima.

Bitstamp su 2011. godine osnovali Nejc Kodrič i Damjan Merlak, a u međuvremenu je postala jedna od vodećih kripto berzi na svetu, sa kancelarijama u Sloveniji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Luksemburgu, Singapuru i SAD.

Ova akvizicija omogućiće Robinhoodu da proširi svoje prisustvo na tržištima EU, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Azije, sa posebnim fokusom na institucionalne klijente.

Robinhood je u saopštenju naglasio da korisnici Bitstampa mogu očekivati isti nivo usluge, sigurnosti i pouzdanosti nakon završetka akvizicije.

„Udruživanje timova podstaći će saradnju, inovacije i deljenje znanja širom kontinenata“, naveli su iz Robinhooda.

Prema nezvaničnim informacijama, prodaja Bitstampa belgijskom holdingu NXMH 2018. godine bila je vredna oko 350 miliona evra. NXMH je u vlasništvu južnokorejske kompanije NXC.

Iako nisu objavljeni zvanični podaci o zaradi od te prodaje, procenjuje se da su osnivači Bitstampa, Kodrič i Merlak, među najbogatijim Slovencima.

Robinhood planira da kupoprodajnu cenu od 200 miliona dolara plati u gotovini, ali posao mora biti odobren od strane nadležnih regulatora pre nego što bude završen.

Nvidia pretekla Apple, sad je druga najvrednija kompanija na svetu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.