Srbija

28.02.2017. 10:57

N1

Autor: Nova Ekonomija

Raković: NUNS će se žaliti na Vučića Evropskoj federaciji novinara

Srbija

28.02.2017. 10:57

Generalni sekretar NUNS Svetozar Raković sumnja da će u Vladi biti nekih većih personalnih promena. Govoreći o Jeremiću i Jankoviću, pita zašto bi se bilo koji od njih dvojice odrekao kandidature kad imaju različite programe. Ocenio je i da su pojedine opozicione stranke u saradnji sa vladajućom koalicijom. Osvrnuo se na Vučićev sukob s novinarima.

Naime, u petak, na polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije Leoni, čemu je prisustvovao premijer Aleksandar Vučić, došlo je do toga da novinari insistiraju da dobiju odgovor na postavljeno pitanje, a da ih premijer optužuje da ga prekidaju na nepristojan način i da to čine jer opozicionim predsedničkim kandidatima, za koje on veruje da ih ti mediji podržavaju, ide loše u kampanji. Reč je o novinarki televizije N1 i novinarki Istinomera.

Pitanje je bilo: Zbog čega nije ispunjeno obećanje da će do Nove godine biti isplaćena zaostala dugovanja nekadašnjim radnicima niških propalih preduzeća. Premijer je tada izbrojao da ga je novinarka N1 prekinula sedam puta, i to ocenio kao „provokaciju“. 

Komentarićući to, Raković je ocenio da je Vučić u stalnom sukobu sa novinarima.

„Novinari jesu tu da podsete šta neko radi i obećava. Novinare svrstati na drugu stranu, govoreći o „vama“ i „nama“, da su navijači opozicije… Možete se vi neslagati, ali vaša obaveza je da odgovorite na ta pitanja. Pitanja su legitimna, Vučić jeste to obećao“, naveo je.

Kako je rekao, NUNS je taj incident svrstao u bazu tipičnih političkih pritisaka u Srbiji i dodao da će to udruženje ovih dana obavestiti Evropsku federaciju novinara o tome.

„NUNS je ukazao da je i prošle godine pojačan protisak na novinare“, naveo je.

Kaže da su svi naši medijski zakoni usklađeni sa evropskim standardima, ali da je u praksi drugačije. 

„Imate dobre propise, nikad boljih zakona i nikad manje slobode u medijima, nikad teže u medijima, što bi rekao moj kolega Janjić“, dodao je.

Govoreći o Radio-televiziji Vojvodine, ocenio je da je odnos prema ljudima koji rade tamo postao autoritaran, da se novopostavljeni urednici ponašaju cenzorski, u poslednjih godinu, godinu i po.

„Navodi da novinarska udruženja nemaju moć da zaštite medijske radnike. Bolna tačka naše profesije je nedostatak solidarnosti, nedostatak dijaloga između medijskih i novinarskih udruženja“, dodaje.

Prema njegovom mišljenju, premalo je i uzbunjivača i hrabrih novinara i medija u Srbiji. Srbija u političkom i kultorološkom smislu nije zrelo društvo, ona tek sazreva.

Raković se osvrnuo na to što je bivša supruga Siniše Malog, Marija, u intervjuu za KRIK iznela podatke koji optužuju gradonačelnika povodom rušenja u Savamali i u vezi sa njegovom ulogom u tome. 

„Može nekome da se  dopada činjenica da je to iznela posle razvoda, ali po meni – to su ozbiljne optužbe koje nadležni treba da ispitaju, rekao je i dodao da se nada da će tužilaštvo izaći sa nekom informacijom. Tužilaštvo mora da reaguje, ovo su krupne optužbe i ne sme da se ćuti“, dodao je.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.