Srbija

28.02.2017. 16:49

Autor: Nova Ekonomija

Potpisan ugovor EPS i KfW o zajmu od 45 miliona evra

Srbija

28.02.2017. 16:49

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i nemačka KfW razvojna banka potpisali su ugovor o zajmu vrednom 45 miliona evra, kojim se unapređuje zaštita životne sredine u Srbiji.

Ugovor o finansiranju modernizacije sistema transporta pepela u termoelektrani Nikola Tesla A potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, Kristof Tiskens, direktor KfW razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku i Jirgen Kern, direktor sektora KfW razvojne banke za energetiku za jugoistočnu Evropu i Tursku.

Realizacijom projekta EPS će dobiti pouzdani sistem za deponovanje pepela, šljake i gipsa iz svih blokova TENT A i poboljšaće uslove za zaštitu životne sredine. Rok za otplatu kredita je 12 godina, uz poček od pet godina.

„Potpisivanjem ugovora o zajmu sa nemačkom Razvojnom bankom počinjemo realizaciju važnog projekta pre svega za životnu sredinu. Zajam će biti iskorišćen za rekonstrukciju sistema transporta pepela u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani. Rezultat će biti bolji kvalitet vazduha jer će se sprečiti da vetar raznosi pepeo iz TENT A, a projekat će zaštiti od zagađenja i podzemne vode, reku Savu i zemljište. EPS je strateški posvećen usklađivanju rada svih postrojenja sa najvišim evropski ekološkim standardima. Projekat koji ćemo realizovati uz pomoć KfW banke, jedan je u nizu ka ispunjenju tog cilja“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a.

Kristof Tiskens, direktor KfW razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku rekao je da oni veoma poštujeu što EPS kroz investiciju u modernizaciju sistema transporta pepela u termoelektrani Nikola Tesla A pokazuje posvećenost zaštiti životne sredine. 

„Pouzdano snabdevanje električnom energijom, u skladu sa principima zaštite životne sredine, prioritet je za održivi razvoj svake države. Potpisivanje današnjeg ugovora je samo prvi korak. Želimo EPS-u puno uspeha u implementaciji ovog projekta. Portfolio koji KfW u Srbiji implementira u ime Vlade Nemačke iznosi više od 1,7 milijardi evra. Dve trećine tog iznosa odnosi se na sektor energetike. Ne treba posebno isticati da je EPS, sa portfoliom od oko 350 miliona evra, naš najvažniji partner“, rekao je Kristof Tiskens.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.