Priče i analize

14.03.2017. 14:51

NE

Autor: Nova Ekonomija

Treći događaj „Ukusi Francuske“ biće održan u utorak 21. marta u Beogradu i širom planete

Treće izdanje Ukusa Francuske biće održano u utorak 21. marta ove godine.

Koncepcija je ostala ista kao i na prethodne dve svetske francuske večere: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta,  ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. 

Sa ovim večerama počelo se 2015. godine sa 1000 restorana. Drugo izdanje je okupilo 1700 restorana.

Za 2017. godinu cilj je čak 2000 restorana, šefova i menija u ponudi.

Goût de France – Ukusi Francuske, se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa  i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. 

Promovišući ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista  Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru.

Tada je, istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio poslužen jedan meni za 60.000 zvanica. 

Međutim,  gastronomska fešta Goût de France – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. 

Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Ali meni treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. 

Svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „à la française“ držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, desert, ili dva deserta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi, vina i šampanjac. 

Kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta su se samostalno prijavili organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom je napravio selekciju i izabrao restorane koji su  na spisku zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projektg. Meniji će u okviru Ukusa Francuske i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija.

U prvom izdanju Goût de France u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, četiri iz Beograda – Chameleon Grand Casino, Klub Kniževnika, Madera, Metro HoReCa centar i jedan u Kruševca – Olive tree. 

U drugom izdanju, 2016, bilo je trinaest restorana iz Beograda: Casa Nova, Chameleon Grand Casino, Dijagonala 2.0, Dva jelena, Franš, Homa, Homa bistrot, Hotel ‘Moskva, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Madera, Na Ćošku, Violeta i dva iz Novog Sada: Project 72 Winе&Deli, Zak. 

U trećem izdanju Ukusa Francuske u Srbiji gastronomsku mrežu restorana koji će s ponosom istaći stiker Goût de France 2017 čini 17 restorana, 14 iz Beograda, tri iz Novog Sada. 21. marta 2017. 

Sa nama će biti beogradski restorani Casa Nova, Enso, Franš, Homa, hotel Moskva, Kalemegdanska terasa, Klub književnika, Madera, Na ćošku, Oxalis, Splav Play, The Square, Voulez-vous i Žabar, kao i novosadski Kafemat 021, Scarpetta i Zak.

 Degustaciju francuskih proizvoda koji su dostupni na srpskom tržištu obezbedili su Delice, Lactalis, Mlekoprodukt/Savencia i Petite cantine, četiri francuske firme u Srbiji koje se bave proizvodnjom ili distribucijom francuskih vina i prehrambenih proizvoda. 

Potražite više informacija i spisak svih restorana na svetu, kao i sve njihove menije, na sajtu www.goodfrance.fr. Pretražite i sve menije srpskih restorana na istom sajtu.

Francuske ambasade u celom svetu, njih 150, podržavaju lokalno ovaj projekat. 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.