Svet

09.07.2024. 09:03

Autor: Beta

Boing priznao krivicu za prevaru koja je dovela do pada dva „737 max“ aviona, plaća još 243,6 miliona dolara

Foto: Vikipedija, SounderBruce

Svet

09.07.2024. 09:03

Američki proizvođač aviona Boing prihvatio je sporazum o priznanju krivice da bi izbegao krivično gonjenje zbog pada svojih aviona „737 maks“, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Boing će se izjasniti krivim po optužbi za krivično delo prevare, koje je dovelo do pada dva aviona „737 maks“ kada je poginulo ukupno 346 ljudi, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Federalni tužioci su prošle nedelje ponudili Boingu izbor: da se izjasni o krivici i plati novčanu kaznu kao deo kazne ili da se suoči sa suđenjem za krivično delo „zavere radi prevare Sjedinjenih Država“.

Tužioci su optužili američki vazduhoplovni gigant da je obmanuo regulatore, koji su odobrili uslove za upotrebu aviona i obuku pilota za njega.

Sporazum o priznanju krivice koji tek treba da dobije odobrenje saveznog sudije da bi stupio na snagu, nalaže da Boing plati dodatnih 243,6 miliona dolara kazne. To je isti iznos koji je platio po nagodbi iz 2021. za koju je Ministarstvo pravde saopštilo da ju je kompanija prekršila.

Saopšteno je da će biti imenovan nezavisni agent koji će tri godine nadgledati Boingove procedure za bezbednost i kvalitet.

Sporazumom se takođe zahteva od Boinga da uloži najmanje 455 miliona dolara u svoje programe usklađenosti sa propisima, kao i u bezbednost.

Sporazum o priznanju krivice pokriva samo prekršaje Boinga pre nesreća u Indoneziji i Etiopiji, u kojima je poginulo svih 346 putnika i članova posade u dva nova aviona „737 maks“.

Boing time ne dobija imunitet za druge slučajeve, uključujući otpadanje panela s aviona „737 maks“ tokom leta „Aljaska erlajnsa iznad Oregona u januaru, rekao je zvaničnik Ministarstva pravde.

Sporazum takođe ne pokriva nijednog sadašnjeg ili bivšeg zvaničnika Boinga, već samo tu korporaciju.

Advokati nekih od rođaka poginulih u dve nesreće, rekli su da će tražiti da sudija odbije sporazum.

Federalni tužioci su naveli da je Boing počinio zaveru u nameri da obmane državu, dovodeći regulatore u zabludu o sistemu kompjuterske kontrole leta, koji je bio jedan od uzroka nesreća koje su se dogodile u razmaku od manje od pet meseci.

U okviru nagodbe iz januara 2021. Ministarstvo pravde je saopštilo da neće krivično goniti Boing ako se kompanija bude pridržavala određenih uslova tri godine. Tužioci su prošlog meseca naveli da je Boing prekršio uslove tog sporazuma.

Slučaj seže do nesreća u Indoneziji i Etiopiji. Piloti Lajon era u prvoj nesreći 2018. godine nisu znali za softver za kontrolu leta koji bi sam mogao „gurnuti“ nos aviona nadole. Piloti Etiopijan erlajnsa 2019. godine su znali za to, ali nisu mogli da kontrolišu avion kada se softver aktivirao, na osnovu informacija sa neispravnog senzora.

Ministarstvo pravosuđa optužilo je Boing 2021. da je obmanuo američkog regulatora aviosaobraćaja o tom softveru, koji nije postojao u starijim „737“ i o tome koliko će pilotima trebati obuke da bezbedno upravljaju avionom. Odeljenje se u to vreme složilo da ne goni Boing ako kompanija plati nagodbu od 2,5 milijarde dolara, uključujući kaznu od 243,6 miliona dolara, i preduzme korake da se tri godine pridržava zakona protiv prevara.

Boing koji je okrivio dvoje zaposlenih na nižem nivou da su doveli regulatore u zabludu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.