Svet

15.07.2024. 09:43

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Apple se suočava sa izazovima u Kini zbog zabrane ChatGPT-a

Foto: Pixabay

Svet

15.07.2024. 09:43

Apple planira da uvede nove AI funkcije u svoje iPhone uređaje kako bi povećao prodaju, posebno u Kini, gde je potražnja za iPhone-ima u padu.

Međutim, ovaj plan nailazi na ozbiljnu prepreku jer je ChatGPT, alat koji Apple namerava da integriše u Siri, zabranjen u Kini.

Na nedavnoj prezentaciji, Apple je predstavio svoju novu tehnologiju pod nazivom Apple Intelligence, koja će doneti napredne AI funkcije.

Partnerstvo sa OpenAI omogućilo bi ograničenu upotrebu ChatGPT-a u Siri, pružajući dodatnu pomoć kada Siri ne može da odgovori na korisnički upit.

Ovaj potez je deo strategije Apple-a da sustigne konkurente kao što su Microsoft, Google, Meta i Samsung, koji već koriste napredne AI tehnologije, piše CNN.

Međutim, Kina je među prvim zemljama koje su uvele stroge regulative za generativnu veštačku inteligenciju.

Tamošnja regulatorna tela zahtevaju od kompanija da dobiju odobrenje pre nego što implementiraju takvu tehnologiju.

Do sada su odobreni samo AI modeli iz kineskih kompanija, što predstavlja problem za Apple.

Kompanija trenutno traži kineskog partnera za AI tehnologiju pre planiranog lansiranja novih iPhone uređaja u septembru, ali još uvek nije postignut dogovor.

Potrebno je brzo pronaći partnera jer je prodaja iPhone-a u Kini pala za deset odsto u prvom kvartalu ove godine.

Slaba ekonomska situacija, nacionalizam i jaka konkurencija dodatno su otežali Apple-ovu poziciju na kineskom tržištu, koje je drugo najveće za kompaniju.

Apple se suočava sa sličnim izazovima i u Evropskoj uniji. Zbog neizvesnosti oko primene DMA, kompanija ne očekuje da će moći da uvede neke od novih AI funkcija, kao što su iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing i Apple Intelligence, za korisnike u EU ove godine.

U Kini, konkurencija od strane domaćih brendova kao što je Huawei, čija je prodaja pametnih telefona porasla za 70 odsto u prvom kvartalu, dodatno povećava pritisak na Apple.

Kineski potrošači očekuju najnovije AI funkcionalnosti u premium telefonima, a dugoročni rast Apple-a u Kini zavisiće od razvoja Apple Intelligence sistema i podrške za lokalne jezike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.