
Šta je 5G mreža?
Sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji, objavila su da su pustila 5G mrežu. Međutim, malo ko zna šta je zapravo 5G mreža i zašto je ona značajna, da li je opasna po zdravlje i da li ćemo kada upalim...

Foto: Screenshot/Sodexo live
Za manje od tri nedelje počinju Olimpijske igre, a posle njih i Paraolimpijske igre u Parizu, i priče o najvećoj sportskoj manifestaciji, koja se odigrava jednom u četiri godine – uveliko su počele.
Logično, najviše se priča o sportu, ali postoje stvari o kojima se manje govori, sporedne su, ali opet veoma bitne, poput toga ko će i koliko hrane pripremiti, kao i šta sportisti mogu da očekuju tih nekoliko nedelja.
„Više od 200 kuvara pripremiće više od 13 miliona obroka“, piše BBC, i napominje da s obzirom na to da je po hrani poznata Francuska domaćin i ne čudi što će „Olimpijsko selo postati i dom najvećeg restorana na svetu“.
Nahraniti 15.000 međunarodnih sportista iz 208 zemalja i teritorija ogroman je zadatak, a 200 kuvara biće spremno da pripremi više od 40.000 obroka svakog dana, kako u restoranu Olimpijskog sela, tako i na 14 mesta širom grada u kojima će biti održana takmičenja.
Tokom dva perioda od po dve sedmice koliko traju Olimpijske igre i posle njih Paraolimpijske, biće servirano više od 13 miliona obroka – što je jednako količini hrane koja se priprema na 10 svetskih prvenstava u fudbalu.
Kompleks filmskog studija Cite du Cinema u Sen Deniju, na periferiji Pariza, biće središte ovog kulinarskog podviga, piše britanski javni servis.
Upravo na tom mestu pripremaće se hrana iz francuske, azijske, afro-karipske kuhinje, sa 500 različitih recepata – tako da se zadovolje ukusi svih takmičara.

Foto: Screenshot/Sodexo live
Jelovnici su pripremljeni u saradnji sa bivšom osvajačicom bronzane medalje, sada nutricionistkinjom Helen Defrans. Ona je, kako je rekla, posvetila veliku pažnju kvalitetu i transparentnosti sastojaka, ali i ukusima i estetskoj privlačnosti.
O kvalitetu hrane, a ujedno i zaštiti životne sredine, se posebno vodilo računa, te će tako, navodi BBC, četvrtina svih sastojaka biti nabavljena u radijusu od 250 kilometara od Pariza, a 20 odsto mora biti organskog porekla. Meso, mleko i jaja biće iz Francuske, a trećina hrane biće biljnog porekla.
U Olimpijskom selu postavljeno je 200 česmi za vodu i sokove.
Izvršni šef kuhinje u olimpijskom selu, ili šef nad šefovima biće Šarl Giloj, koji sa svojim timom vredno radi na obrocima već mesecima.
„Džudista koji teži više od 100 kilograma neće jesti uopšte na isti način kao gimnastičar od 45 kilograma“, rekao je Giloj, napominjući da su on i njegov tim prilikom izrade recepata uzeli u obzir druge faktore, poput kulturnih.
Uz njega, obroke najboljim sportistima sveta pripremaće i Amendine Šenjo (Amandine Chaignot), koja je bila sudija u francuskom Master šefu pre 10 godina. Vlasnica restorana Poulicheu u Parizu, za svoje prepoznatljivo jelo, izabrala je da istakne pečenu francusku piletinu, jer je želela da napravi recepte koji su prilično pristupačni.
Još jedan vrhunski kuvar Aleksandre Macija je već upoznat sa izazovima ishrane sportista, jer je – pre nego što je zaradio tri Mišelinove zvezde u svom restoranu AM u Marseju – bio profesionalni košarkaš.
„Ako dobijem priliku da gledam košarkaško finale, biće mi zadovoljstvo“, rekao je Macija.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji, objavila su da su pustila 5G mrežu. Međutim, malo ko zna šta je zapravo 5G mreža i zašto je ona značajna, da li je opasna po zdravlje i da li ćemo kada upalim...

U domovima se sve češće koriste uređaji koji međusobno komuniciraju i obavljaju zadatke bez stalnog nadzora. Svetlo, grejanje, sigurnosni sistemi i aparati mogu da rade po pravilima koja korisnik postavi. ...

Crni petak je iza nas, ali popusti još uvek traju. U petak, 28. novembra započeto je sezonsko sniženje u trgovinskim lancima, ali i uslužnim objektima. Trgovci su obećali sniženja i do 50 odsto, a Nova ekono...

Svega još par dana nas razdvaja do čuvenog Crnog petka koji bi po pravilu trebalo da bude jedan od dana kada pojedinac najjeftinije može da kupi sve moguće potrepštine, a da ne ostane bankrot. Međutim, da li...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE