Tech

16.07.2024. 09:57

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Kako će Snapdragon 8 Gen 4 uticati na tržište srednjeg ranga?

Tech

16.07.2024. 09:57

Qualcomm se sprema da unese promene u svet Android uređaja sa novim čipom Snapdragon 8 Gen 4.

Glasine sugerišu da će ovaj čip biti znatno skuplji, sa cenom od 220 do 240 dolara po jedinici, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na trenutni Snapdragon 8 Gen 3.

Ova cena bi mogla da bude previsoka za mnoge proizvođače uređaja srednjeg ranga, što bi otvorilo vrata za promene na tržištu.

Potrošači će najviše osetiti ovaj porast cena, što će ih podstaći da istražuju povoljnije opcije srednjeg ranga.

Očekuje se da će ovo povećanje cena podstaći konkurenciju i inovacije u ovom segmentu, jer će kompanije poput MediaTek-a dobiti priliku da se istaknu.

Novi čip će biti proizveden korišćenjem 3nm tehnologije, za razliku od 5nm tehnologije prethodne generacije.Takođe, Qualcomm će zameniti ARM jezgra svojim prilagođenim Oryon jezgrima, što će dodatno povećati troškove. Ove promene će takođe povećati snagu čipa, koji će raditi na frekvenciji do 4.26 GHz, što ga čini najmoćnijim mobilnim procesorom na tržištu, nadmašujući čak i Apple-ove A18 procesore, piše Android Police.

Dok se korisnici Androida suočavaju sa skupljim uređajima, najlogičniji izbor je prelazak na srednji rang.

Kompanije kao što su Oppo, Nothing i OnePlus već nude odlične uređaje po nižim cenama, koristeći manje moćne, ali i dalje sposobne čipove.

Na primer, Nothing Phone 2 za 599 dolara nudi ekran od 6.5 inča, 120Hz OLED ekran, 12 GB RAM-a i 50 MP kameru.

Povećanje cena Qualcomm čipova moglo bi da podstakne konkurenciju i inovacije.

MediaTek je odličan primer inovacija u ovom segmentu. Njihov procesor Dimensity 9300, baziran na ARM tehnologiji, nudi dovoljno snage za ozbiljno igranje i koristi TSMC-ovu 4nm tehnologiju.

Takođe, Google se takmiči u ovom segmentu sa svojom „a“ serijom Pixel telefona, dok Motorola sa svojim ažuriranim Razr modelom brzo postaje jedan od najprodavanijih telefona.

Iako srednji rang obećava, postoje izazovi. Cene delova nastavljaju da rastu, što otežava manjim proizvođačima da ponude konkurentne uređaje.

Takođe, lojalnost brendovima i ugovori sa operaterima mogu otežati korisnicima prelazak na manje poznate brendove poput OnePlus, Oppo ili Nothing.

Nemoguće je predvideti šta će se dogoditi kada novi Qualcomm čipovi počnu da se isporučuju. Veći i skuplji telefoni će sigurno odbiti neke korisnike, ali ostaje da se vidi da li će se prebaciti na uređaje srednjeg ranga ili preći na Apple.

Nadamo se da će kompanije poput MediaTek-a uspeti da popune prazninu koju bi mogao da stvori Snapdragon 8 Gen 4 sa svojim visokim cenama.

Sa sve tanjom granicom između vodećih i srednjih modela, potrošači će konačno imati više izbora, što je svakako pozitivno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.