Održivost

17.07.2024. 11:19

Mladi istraživači Srbije

Autor: Nova ekonomija

Biolozi prvi put u Srbiji nameravaju da postave GPS lokatore na barske kornjače i nedostaje im još pola sume za nabavku opreme

Foto: Mladi istraživači Srbije

Održivost

17.07.2024. 11:19

Ovu tropsku julsku nedelju istraživači biolozi provode na Staroj planini, istražujući lokalitete na kojima žive barske kornjače. Pre toga su bili u okolini Bujanovca i Kuršumlije, a poslednja nedelja jula rezervisana je za Ludaško jezero i specijalni rezervat prirode „Kraljevac“ u Deliblatu. Sve su to mesta na kojima, poslednjih nekoliko godina, sprovode veliko nacionalno istraživanje o životu barskih kornjača, naše autohtone vrste. 

Mladi naučnici, opremljeni zaštitnom opremom, jezde čamcima, probijaju se kroz rastinje i šipražje oko bara, hvataju kornjače, obeležavaju ih i upisuju brojeve, da bi ih na taj način registrovali. Posebno su zainteresovani za gravidne ženke, dakle kornjače koje nose jaja. Od njih zavisi opstanak ove vrste.

Međutim, one su i najugroženije. Kada izađu iz vode na kopno, u potrazi za pogodnim mestom za kopanje gnezda, često završe pod automobilskim ili traktorskim gumama, zgažene kraj puta. Zato biolozi žele da na njih postave GPS lokatore i da tako prate njihovo kretanje i tačno znaju gde se gnezde i polažu jaja, što će im omogućiti da zaštite i obezbede putanju kojom se kreću. Sve je to uobičajena praksa u nauci u svetu, osim što, u našem slučaju, biolozi nemaju opremu.

Početkom leta Mladi istraživači Srbije, zajedno sa specijalnim rezervatom prirode „Kraljevac“ i Beogradskom otvorenom školom, pokrenuli su kampanju prikupljanja sredstava za nabavku opreme – „Kornjača Spornjača“. Da bi kupili tri GPS lokatora i dodatnu opremu za čamac, potrebno im je oko milion dinara. Na sajtu Donacije.rs gde je kampanja postavljena, navedeno je tačno koja oprema im je potrebna. Do sada je, zahvaljujući individualnim donacijama, kao i većim ulaganjima nekoliko domaćih firmi, prikupljeno više od polovine iznosa.

Druženje na jezeru Kraljevac 28. jula

U nedelju, 28. jula, na jezeru Kraljevac biće organizovano celodnevno druženje za sve zainteresovane građane. Moći ćete da se vozite čamcem po ovom jezeru, poznatom po svojim plutajućim ostrvima, ili fijakerom po selu, da probate riblju čorbu s kazana i druge đakonije i, naravno – da dvogledom posmatrate barske kornjače. 

Tu dolazimo do zanimljive teme. Nauka i priroda nisu često teme za tzv. crowdfunding kampanje. U Mladim istraživačima Srbije, koji su ovu akciju pokrenuli, kažu da je za njih ovo dobar način da utvrde koliko smo, kao društvo, zainteresovani za ovakve zajedničke napore.

„Podrška biolozima u ovom slučaju je i podrška zaštićenom području prirode „Kraljevac“, jednom od lokaliteta istraživanja u kojima bi po prvi put biolozi u Srbiji testirali praćenje kornjača preko satelita. Dolaskom do novih saznanja o životu i ponašanju kornjača upravljači zaštićenog područja će moći da osmisle nove i aktivnije mere zaštite ove vrste uz uključenje zainteresovanih strana – jer priroda se ne štiti sama. Upravljači zaštićenih područja su vrlo često ostavljeni bez veće podrške zajednice, i za nas je ovo način da proverimo i to koliko možemo da im pomognemo. Pored toga što mnogi od nas vole da odu u prirodu, tamo gde je ona očuvana i zaštićena, potrebno je da učimo i da je aktivno štitimo“, kaže Dušica Trnavac Bogdanović, iz Mladih istraživača Srbije

I mi, kao odgovorna redakcija, pozivamo građane, kompanije, organizacije, mala i srednja preduzeća da podrže kampanju „Kornjača Spornjača“ i doniraju novac, u skladu sa svojim mogućnostima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.