Tech

18.07.2024. 09:41

Agencije

Autor: Nova Ekonomija

Kaspersky zatvara kancelarije u SAD nakon zabrane poslovanja

Computer Foto: Pixabay

Tech

18.07.2024. 09:41

Kaspersky, poznati ruski proizvođač antivirusnih programa, odlučio je da zatvori svoje kancelarije u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je tamošnje Ministarstvo trgovine zabranilo prodaju njihovog softvera. Ova odluka dolazi kao odgovor na tvrdnje o „neprihvatljivim rizicima za nacionalnu bezbednost“ koje je iznelo Ministarstvo.

Vest o povlačenju kompanije Kaspersky prvi je objavila novinarka Kim Zeter na blogu Zero Day.

Prema njenim izvorima, kompanija je već obavestila svoje zaposlene o zatvaranju i otpuštanjima koja će uslediti. Kaspersky planira da obustavi svoje operacije u SAD 20. jula 2024. godine, istog dana kada zabrana stupa na snagu, što će rezultirati otpuštanjem oko 50 zaposlenih.

Kaspersky je u svom saopštenju naveo da je odluka donesena nakon pažljivog razmatranja uticaja američkih zahteva.

„Poslovne prilike u zemlji više nisu održive,“ izjavio je portparol kompanije.

Prema tvrdnjama američkih vlasti, istraga koja je prethodila zabrani bila je „izuzetno temeljna“, iako konkretni nalazi nisu objavljeni.

Ministarstvo trgovine SAD navelo je da bi prisustvo kompanije Kaspersky na američkom tržištu „moglo biti iskorišćeno za ofanzivne sajber aktivnosti Kremlja“.

Korisnicima softvera kompanije Kaspersky u Americi preporučeno je da pronađu alternativna rešenja pre 29. septembra, jer se nakon tog datuma očekuje prestanak isporuke ažuriranja softvera.

Zvaničnici su napomenuli da korisnici koji žele da nastave sa korišćenjem postojećih proizvoda neće biti kažnjeni, ali će njihovi sistemi biti podložniji rizicima.

Kaspersky je ranije pokušao da se suprotstavi zabrani, tvrdeći da njihove aktivnosti ne ugrožavaju nacionalnu bezbednost SAD i da je odluka doneta na osnovu „geopolitičke klime“. Kompanija je izrazila žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja, ali je naglasila da će nastaviti da štiti svoje klijente od sajber pretnji gde god se nalazili.

Osnovan 1997. godine, Kaspersky je američko tržište osvojio 2005. godine i od tada se etablirao kao jedan od vodećih proizvođača antivirusnog softvera.

SAD zabranjuje Kaspersky antiviruse

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.