Srbija

17.07.2024. 14:42

Beta

Autor: Beta

Poljoprivrednici sutra sa premijerom o ispunjenju prošlogodišnjih obećanja

Foto: Pxhere

Poljoprivredne mašine, ilustracija

Srbija

17.07.2024. 14:42

Poljoprivrednici iz sedam udruženja u Srbiji razgovaraće sutra sa premijerom Milošem Vučevićem i resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem o ispunenju zahteva, dogovorenih krajem prošle godine sa bivšom premijerkom Anom Brnabić, a u slučaju da se ne postigne dogovor protest je već ranije najavljen za petak 19. jul.

Sastanak će se održati na inicijativu vlasti, nakon što su poljoprivrednici najavili izlazak na ulice u mestima gde gravitiraju ta udruženja.

Odluku su donela udruženja „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda.

Predsednik udruženja „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da poljopriredni proizvođači od države očekuju da budu ispunjena obećanja Brnabić u pregovorima posle protesta u maju i novembru 2023.

Ona je tada, pred parlamentarne izbore, pregovore uslovila prekidom protesta, što su poljoprivrednici prihvatili i povukli se sa uličnih blokada. O

držana su dva sastanka na kojima je obećala da će se urediti berza kako ne bi bilo značajnih razlika u cenama na domaćoj Produktoj berzi i berzama u okruženu, obrazovana je radna grupa, ali se ona više ne sastaje i ne radi.

Brnabić je obećala poljoprivrednicima i isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovno seme, kada je većina njih već posejala, svoje, nedeklarisano.

Poljoprivrednici su nezadovoljni i zbog toga što kasni povraćaj novca za akcizu za kupljeni dizel, kasne premije za mleko, isplate podsticaja za stoku, a otežan je i izvoz jestivog ulja, što će oboriti otkupnu cenu suncokreta pred predstojeću žetvu.

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević rekao je na prošlonedeljnom javnom slušanju o poljoprivrednoj politici u 2025. godini, da novca za isplatu subvencije od 17.000 dinara u budžetu nema i da je spreman da se založi za odobrenje dodatnog novca za poljoprivredu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.