Tech

24.07.2024. 15:00

Autor: Aleksandra Nenadovic

Meta lansira novu verziju AI tekstualnog modela

Kompanija kaže da je novi model napravljen da bi parirao drugim, najmoćnijim konkurentima:

Tech

24.07.2024. 15:00

Meta je nedavno predstavila svoj najnoviji i najveći open-source AI model, Llama 3.1 405B, što je najveći tekstualni model koji je kompanija ikada razvila, i sada podržava osam novih jezika, uključujući francuski, nemački, hindi, italijanski, portugalski i španski. Pored toga, model ima veće kontekstualne prozore, što znači da može obraditi više informacija iz korisničkog unosa, prenosi Axios.

Model je napravljen sa ciljem da parira najmoćnijim modelima koje nude Anthropic, Google i OpenAI.

Ovaj potez dolazi kao deo strategije da učini svoje AI modele dostupnim široj javnosti, ali sa određenim ograničenjima, i pokaže da može da se takmiči sa najvećim igračima na tržištu.

Meta je takođe ažurirala ranije verzije modela Llama 3 na verziju 3.1, pružajući im dodatne jezičke i kontekstualne mogućnosti. Novi modeli su odmah dostupni preko Meta i Hugging Face platformi, a korisnici ih mogu testirati i putem WhatsApp-a i na Meta.ai sajtu. Kompanija podstiče korisnike da isprobaju model sa kompleksnim matematičkim ili koderskim problemima.

Kako Meta objašnjava u svom blog postu, njihov vodeći model konkurentan sa najnaprednijim modelima kao što su GPT-4, GPT-4o i Claude 3.5 Sonnet, i ističe da su i manji modeli sposobni da se takmiče sa zatvorenim i otvorenim modelima slične veličine.

U otvorenom pismu, izvršni direktor Mark Zakerberg je branio odluku kompanije da svoje modele učini široko dostupnim, naglašavajući da je to korisno za celokupan ekosistem, kao i za samu Metu.

Zakerberg je uporedio razvoj AI tehnologije sa načinom na koji je Linux transformisao korporativno računarstvo, prelazeći iz zatvorenog sistema u open-source okruženje koje brzo smanjuje razlike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.