Srbija

25.07.2024. 13:53

Beta

Autor: Nova ekonomija

Do sada se „opametilo“ 360.000 brojila

Foto: Pixabay

Srbija

25.07.2024. 13:53

U toku je zamena starih brojila pametnim mernim uređajima i do sada je  zamenjeno 360.000 brojila, dok je planirana zamena 520.000 brojila, rekla je danas novoimenovana direktorka Elektrodistribucije Srbije (EDS) Biljana Komnenić. 

„Zamena brojila bitna i za građane i za Elektrodistribuciju. Elektrodistribucija će novim brojilima povećati tačnost merenja, a građani će moći preko aplikacije da vide koliko su potrošili i da dalje upravljaju potrošnjom“, kazala je Komnenić za RTS.

Napomenula je da su ekipe na terenu, da su angažovani i izvođači i da je procedura takva da se o radovima obaveštava upravnik zgrade, kao i građani.

Komnenić je istakla da je posle nevremena i nestanka struje u Vrnjačkoj Banji i Trsteniku, situacija normalizovana, te da je sada napajanje stabilno.

Prema njenim rečima, počeo je veliki posao na sređivanju niskonaponske mreže što je važno kako bi se izbegli kvarovi, jer uvek nastaje problem kada padne sneg u ivanjičkom, požeškom, zlatiborskom kraju, a problem sve čeće prave i oluje u letnjem periodu.

Komnenićeva je precizirala da je do 1. maja urađena rekonstrukcija niskonaponske mreže, menjani su stubovi, navodeći da je bilo mnogo prekida zbog atmosferskih prilika.

Podsetila je da je prošlog septembra Vlada Srbije odobrila priključenje na elektro mrežu i domaćinstva koja žive u nelegalnim objektima, a ima zahteva i drugih potrošača.

„Primili smo 25.000 zahteva za priključenje nelegalnih objekata i 30.000 redovnih. Kod nelegalnih objekata priključenje ne ide kao je planirano, nismo predvideli da će ti objekti biti na tim mestim, nije predviđena infrastruktura, ali nalazimo rešenja. Neki ilegalni objekti nalaze se čak i u nacioalnim parkovima“, kazala je Komnenić.

Preduzeće EDS nastalo je izdvajanjem iz EPS-a 2021. godine i od tada posluje samostalno.

Na niskonaposkoj mreži imaju priključenih 3,7 miliona potrošača, a više od 90 odsto su domaćinstva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.