Srbija

25.07.2024. 17:05

Autor: Aleksandra Nenadovic

NBS uprkos manjoj dobiti više uplaćuje u budžet, rastu i troškovi za zaposlene

Neto dobit NBS opada treću godinu zaredom

Foto: Nova ekonomija

Srbija

25.07.2024. 17:05

Narodna banka Srbije je u 2023. godini ostvarila dobit  od 26,43 milijardi dinara pre oporezivanja, odnosno 26 milijardi dinara nakon oporezivanja. To jeste manje nego prethodne godine, ali će i pored toga uplatiti više u centralni budžet nego ranije, podatak je iz finansijskog izveštaja centralne banke koji prenosi portal Biznis.rs.

Za 2022. godinu, NBS je u republičku kasu uplatila 2,75 milijarde dinara u okviru raspodele ostvarene dobiti, dok je za 2023. opredelila oko četiri puta veći iznos – od 12,3 milijarde dinara.

Poređenja radi, dobit pre oporezivanja u 2022. bila je 40 milijardi dinara, a po oporezivanju 39,5 milijardi dinara, što znači da je neto dobit NBS u 2023. godini manja za 13,5 milijardi dinara.

Neto dobit NBS, inače, opada treću godinu zaredom, pošto je u 2021. godini bila u plusu po oporezivanju za 55,5 milijardi dinara, piše Biznis.rs.

Raspodela dobiti centralne banke sprovodi se po striktnoj formuli, a osnovno pravilo je da se do dostizanja iznosa minimalnog osnovnog kapitala celokupna dobit banke raspoređuje u osnovni kapital.

Posle dostizanja iznosa minimalnog osnovnog kapitala dobit banke raspoređuje se u posebne rezerve, do dostizanja iznosa ovih rezervi od 20 milijardi dinara.

Posle dostizanja minimalnog iznosa osnovnog kapitala i iznosa posebnih rezervi iz prethodnog stava, celokupna dobit NBS se raspoređuje tako da se deo dobiti proistekao iz kursnih razlika, efekata valutne klauzule i revalorizacionih rezervi banke raspoređuje u osnovni kapital (33,3 odsto) i posebne rezerve (66,7 odsto), dok se preostali deo dobiti koji nije proistekao iz ovih stavki raspoređuje u osnovni kapital (10 odsto), posebne rezerve (20 odsto) i u budžet Republike Srbije (70 odsto).

U 2023. godini za ukupno povećanje osnovnog kapitala izdvojeno je 4,5 milijarde, a za posebne rezerve 9,1 milijarda dinara.

U finansijskom izveštaju su posebno izdvojeni i bruto i neto iznosi zarada isplaćenih ključnom rukovodstvu, a konkretno guverneru, viceguvernerima, direktorima sektora i njihovim zamenicima i pomoćnicima, kao i predsedniku i članovima Saveta guvernera.

Za njihove neto zarade je u 2023. izdvojen 476,1 milion dinara, odnosno za 66,8 miliona dinara više nego u 2022. godini.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.