Svet

26.07.2024. 15:54

PoslovniPlus

Autor: Nova ekonomija

Portugal preispituje politiku prema digitalnim nomadima

Pod pritiskom "lokalaca"...

Foto: Pixabay

Svet

26.07.2024. 15:54

Portugal, nekada omiljena destinacija za digitalne nomade, sada menja svoj pristup prema ovim radnicima, zbog pritiska lokalnog stanovništva, prenosi PoslovniPlus.

Digitalni nomadi, koji uživaju u fleksibilnosti rada sa bilo koje lokacije, našli su u Portugalu savršeno utočište.

Blaga klima tokom cele godine, relativno niske cene najma, mlado stanovništvo i živa društvena scena privukli su hiljade nomada u Lisabon, glavni grad ove zemlje.

Međutim, prema izveštaju Euronewsa, ovoj masovnoj migraciji digitalnih nomada u Portugal mogao bi uskoro doći kraj. Lokalno stanovništvo izražava nezadovoljstvo, tvrdeći da priliv stranih radnika podiže cene najma i nekretnina, čineći život skupljim za domaće ljude.

Statistike potvrđuju ove tvrdnje, jer su se od 2018. godine cene stanova u Lisabonu udvostručile.

Mnogi stanovnici za ovaj rast cena krive upravo digitalne nomade.

Dodatni problem predstavlja i razlika u prihodima. Strani radnici zarađuju više od 3.200 evra mesečno, što je uslov za dobijanje vize u Portugalu, dok prosečan Portugalac mesečno zarađuje oko 1.000 evra.

Ova ekonomska nejednakost dodatno je pojačala pritisak da se ograniči dolazak stranih radnika.

Portugalska vlada, suočena s pritiskom birača, odlučila je da deluje. Prvi korak bio je ukidanje programa „non-habitual tax residency“, koji je omogućavao digitalnim nomadima plaćanje fiksne porezne stope od 20 odsto bez obzira na visinu prihoda.

Portugal se sada suočava sa izazovom balansiranja između očuvanja lokalnog životnog standarda i privlačenja globalne radne snage. Kako će se situacija razvijati, ostaje da se vidi, no jedno je sigurno: promene koje dolaze redefinisaće poziciju Portugala na karti destinacija za digitalne nomade.

Inače, poreski sistem u Portugalu za domaće stanovništvo i strane radnike je progresivan, što znači da porezne stope rastu sa povećanjem prihoda.

Ove odluke izazvale su brojne kritike.

Gončalo Hal, predsednik kompanije koja pruža usluge digitalnim nomadima u Portugalu, smatra da će mnogi sada napustiti zemlju, a potencijalni novi nomadi će izabrati druge destinacije unutar Evrope.

Gradovi poput Budimpešte i Talina postaju sve privlačniji, nudeći niže troškove života i stanarine, uz dodatne pogodnosti za digitalne nomade koje pružaju lokalne vlasti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.