Tech

29.07.2024. 09:48

CNN

Autor: Nova ekonomija

Rukavica u lice: OpenAI izaziva Google novim AI pretraživačem

Funkcija je trenutno u fazi testiranja:

Chat GPT Foto: Freepik - frimufilms

Tech

29.07.2024. 09:48

OpenAI je predstavio SearchGPT, novi pretraživač koji koristi naprednu AI tehnologiju za pružanje informacija u realnom vremenu sa interneta. SearchGPT omogućava korisnicima da postavljaju pitanja i dobijaju odgovore na prirodan način, slično kao što razgovaraju sa ChatGPT-om. Ova funkcija trenutno je dostupna samo ograničenom broju korisnika u fazi testiranja, ali kompanija planira da je u budućnosti integriše u ChatGPT.

Ovaj potez stavlja OpenAI direktno u koliziju sa Google-om, koji već godinama dominira tržištem online pretrage, ali se trenutno suočava sa izazovima u primeni AI tehnologije.

SearchGPT takođe predstavlja pretnju Microsoftovom Bing-u, koji je prošle godine integrisao OpenAI tehnologiju upravo kako bi bolje parirao Google-u, piše CNN.

Korisnici SearchGPT-a moći će da postavljaju pitanja na prirodnom jeziku i dobijaju ažurirane odgovore sa relevantnim linkovima, za razliku od ChatGPT-a koji se oslanja na starije podatke.

OpenAI veruje da će kombinacija konverzacijskih sposobnosti njihovih modela i real-time informacija sa interneta olakšati i ubrzati proces pronalaženja potrebnih informacija.

Međutim, postoji zabrinutost zbog mogućnosti da AI alati daju netačne informacije sa visokim nivoom samopouzdanja, bez nagoveštaja da bi mogle biti pogrešne.

Ovaj novi alat dolazi nakon što je Google u maju predstavio AI-generisane sažetke na vrhu nekih rezultata pretrage, ali je brzo povukao ovu funkciju zbog netačnih i besmislenih informacija. Pojedini izdavači su izrazili zabrinutost da bi AI sažeci mogli smanjiti njihov internet saobraćaj, a slične brige bi se mogle pojaviti i sa SearchGPT-om.

OpenAI je naglasio da je sarađivao sa izdavačima na razvoju alata, omogućavajući im da kontrolišu kako se pojavljuju u rezultatima SearchGPT-a. Takođe, sajtovi mogu biti prikazani u SearchGPT-u čak i ako su isključili svoje sadržaje iz procesa treniranja AI modela.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.