Svet

02.08.2024. 12:25

Autor: Aleksandra Nenadovic

Fitch zadržava prognozu za rast privrede Kine ove godine

Izvoz i fiskalno ublažavanje daju podršku rastu Kine, prognoze za bankarski sektor ipak idu ka pogoršanju:

Pixabay

Svet

02.08.2024. 12:25

Fitch Ratings neće menjati svoju prognozu rasta za Kinu u 2024. godini, ona ostaje na 4,8 odsto, uprkos nedavnim zvaničnim podacima koji ukazuju da domaća tražnja u investicijama i potrošnji usporava, kao realni rast BDP-a. Ovo povećanje u drugom kvartalu ove godine na bilo je 4,7 odsto, a u prvom 5,3 odsto.

Prema izveštaju agencije za kreditne rejtinge, pad vezan za sektor nekretnina u zemlji nastavlja da stvara izazove za privredu, a u ažuriranju podataka sredinom godine, izgledi za kineski razvojni sektor nekretnina u 2024. su ostali „pogoršani“.

Međutim, Fitch je ranije revidirao prognozu ekonomskog rasta u 2024. na 4,8 odsto u junu, sa ranije najavljenih 4,5 odsto, usled oporavka izvoza i očekivanog fiskalnog popuštanja.

Statistički podaci BDP-a za drugi kvartal bili su uglavnom usaglađeni sa revidiranom prognozom agencije.

Vlasti su 25. jula snizile kamatnu stopu na srednjoročne kredite na 2,3 odsto, za dva bazna poena, što je bilo ispod aktuelne prognoze Fitch-a za kraj 2024. godine (od 2,5 odsto).

Kratkoročne referentne stope su takođe smanjene. Ovi potezi odražavaju tekući deflatorni pritisak i trebalo bi da skromno podrže rast ukupne privrede.

Ipak, agencija veruje da su izgledi za dalje smanjenje kamata ograničeni oprezom vlade da poveća pritisak na kurs kineskog juana.

Niže stope će doprineti postojećem pritisku na neto kamatne marže kineskih banaka. Što se tiče ažuriranih podataka za sredinu godine za bankarski sektor, agencija kaže da se prognoze u 2024. i dalje „pogoršavaju“.

Usred tekućeg fiskalnog popuštanja, Treći plenum Komunističke partije Kine pružio je platformu za najavu reformi koje su signalizirale fokus vlade na poboljšanje fleksibilnosti budžeta, posebno u balansiranju prihoda i rashoda između centralne i lokalne administracije.

Kreditni efekti mera za suverene i lokalne i regionalne vlade zavisiće od načina na koji se promene implementiraju, kao i od spremnosti tih nivoa vlasti da iskoriste sva dodatna ovlašćenja za prikupljanje prihoda koja su im delegirana, navodi Fitch u analizi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.