Lifestyle

05.08.2024. 12:40

Autor: B. Lj.

„Imam ga već deceniju i još odlično radi“: Proizvodi koje volimo, štede nam novac i olakšavaju život

Stare Le Creuset šerpe

Foto: Ming-yen Hsu, Stare Le Creuset šerpe, Flickr

Lifestyle

05.08.2024. 12:40

Od prekrivača koji greje do aparata za soda vodu, secka ili blendera, do omiljenog kofera za putovanja. Postoje stvari koje imamo godinama, koje nam „zlata vrede“ i nikad ih ne bismo menjali. Naravno, dok nam se ne potroše ili pokvare tako da više ne mogu da se poprave.

Nekada je to običan plastični levak ili mala kućna mašina za šivenje, piše Gardijan, koji pravi spisak stvari za koje su njihovi čitaoci prema rezultatima ankete najčešće vezani, bez kojih ne bi mogli, jer im olakšavaju svakodnevni život.

Omiljeni kućni aparati

Prekrivači koji greju

Kupovina prekrivača koji greju zimi pomaže da se smanje računi za grejanje, tvrdi Kejt Lojd za Gardijan.

„Čini moj krevet toplijim, a ponekad ga koristim i kao ogrtač ili prekrivač za stolicu kako bih se ugrejala tokom tih hladnih radnih dana“, ističe Lojd.

Šerpe

Gevin MekOven kaže da obožava svoje stare „Le Creuset“ šerpe, jer ga podsećaju na tetku koja mu ih je poklonila.

„Otkako su cene energije otišle u nebo, počeo sam da cenim ove debele, teške gvozdene šerpe zbog načina na koji zadržavaju toplotu i štede energiju“, ističe Gevin MekOven.

Pojedini su rekli da se nikada ne bi odrekli svojih kutija, odnosno sanduka u koje odlažu manje potrebne stvari, a bilo je i onih koji obožavaju svoje folije za prozore, koje im dodatno čuvaju toplotu u stanu kada je zima i svakako pomažu da manje sunčevih zraka prodre u prostoriju tokom vrućih letnjih dana.

Ručni prtljag

„Moj mekani kofer veličine ručnog prtljaga uštedeo mi je mnogo novca, jer za njega ne plaćam takse“, kaže Liz Boulter za britanski list.

U njemu je, kako je rekla, u nekoliko navrata nosila dovoljno stvari za četvoronedeljno letnje putovanje.

„Pošto je podeljen na dva dela, muž i ja smo ga koristili zajedno za kraća putovanja“, rekla je Boulter, napominjući da taj kofer ima skoro 10 godina i da je još u odličnom stanju.

Šivaća mašina

Rut Livaj ima malu šivaću mašinu još iz vremena kada je bila u tekstilnoj školi pre 24 godine.

„Servisirala sam je nekoliko puta i još uvek radi odlično. Koristila sam je za pravljenje zavesa i navlaka za jastuke, kao i za dečju odeću. Definitivno mi je uštedela novca tokom svih ovih godina“, rekla je Livaj.

Secko

Pre blendera bio je secko, aparat koji seče povrće i voće i koji nam ubrzava taj proces zbog kog često odustanemo da pojedemo nešto.

„Uvek pokušavam da privolim decu da jedu više voća i povrća, a ovo mi štedi novac jer više ne moram da kupujem skupe, upakovane listove zelene salate i čeri paradajz“, kaže Šarlot Nortidž.

Gde je secko, tu su i blenderi i termosi za hranu, a jedan takav je Hani But pomogao da uštedi jer od kada ga ima manje troši novca na jelo van kuće, manje se hrani po restoranima.

„Nosim hranu u njima na posao, deca ih nose u školu, tako da imaju svežu, toplu hranu uvek“, ističe But.

Pojedini čitaoci Gardijana izdvojili su i neke druge, specifične stvari bez kojih ne mogu da zamisle život poput prsluka koji nose kada idu u ribolov, ali i aparata za vodu, ili onih koji prave penu od mleka, grejalice, stalka za bicikle, štitnika za ekrane, vage.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.