Tech

06.08.2024. 09:26

Financial Times

Autor: Nova ekonomija

Tech giganti uprkos krizi povećavaju ulaganja u veštačku inteligenciju

Pixabay

Tech

06.08.2024. 09:26

Tehnološke kompanije su ove godine povećale svoja kapitalna ulaganja za 50 odsto, na preko 100 milijardi dolara, dok se utrkuju u izgradnji infrastrukture za podršku veštačke inteligencije. Uprkos skepticizmu Volstrita, kao i velikom padu na koji su uticala i prevelika očekivanja od veštačke inteligencije, kompanije kao što su Majkrosoft, Alfabet, Amazon i Meta nastavljaju da povećavaju svoja ulaganja u AI tehnologiju, piše Financial Times.

Majkrosoft, Alfabet, Amazon i Meta su u prvih šest meseci 2024. godine zabeležili ukupno 106 milijardi dolara ulaganja, shodno najnovijim kvartalnim izveštajima.

Lideri ovih kompanija odbacuju zabrinutost tržišta, obećavajući dalja povećanja ulaganja u narednih 18 meseci.

Mark Zakerberg, izvršni direktor Mete, izjavio je prošle nedelje da je spreman da preuzme rizik izgradnje kapaciteta „pre nego što postane prekasno“, predviđajući da bi kapitalna ulaganja njegove kompanije mogla dostići 40 milijardi dolara ove godine.

Analitičari očekuju da bi ukupna ulaganja u AI infrastrukturu mogla premašiti bilion dolara (hiljadu milijardi dolara) u narednih pet godina, iako kompanije još uvek nisu ubedile investitore da su kupci spremni da troše velike sume na AI proizvode i usluge.

Iako su akcije Gugla, Majkrosofta i Amazona pale nakon objavljivanja izveštaja o zaradi, izvršni direktori ovih kompanija nisu se izvinjavali ulagačima zbog povećanih ulaganja. Naprotiv.

Zakerberg je procenio da će količina računarske snage potrebna za obuku sledećeg velikog jezičkog modela njegove kompanije biti skoro deset puta veća od prethodne verzije, priznajući da će „proći godine pre nego što neki AI alati, poput Meta AI četbota, počnu sami da donose profit“.

Sundar Pičai, izvršni direktor Gugla, naglasio je da je rizik od nedovoljnog ulaganja u AI mnogo veći od rizika od prekomernog ulaganja.

Majkrosoft je prijavio rast kapitalnih ulaganja od 78 procenata, dostigavši 33 milijarde dolara, dok je Amazon zabeležio skok od 27 procenata, sa ulaganjima od 32,5 milijardi dolara u prvoj polovini godine.

Većina ulaganja velikih tehnoloških grupa ide ka kupovini zemljišta i izgradnji novih data centara za njihove „cloud computing“ poslove.

Ogromne sume se takođe troše na specijalizovane čipove, uglavnom proizvedene od strane Nvidije, potrebne za obuku i pokretanje velikih jezičkih modela koji podržavaju četbotove.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.