Lifestyle

07.08.2024. 17:30

Autor: B. Lj.

Nana, mango, jagode: Omiljeni recepti za limunadu

Dve čaše limunade s limunom i nanom

Foto: Image by chandlervid85 on Freepik

Lifestyle

07.08.2024. 17:30

Ništa nema lepše tokom vrelih dana nego popiti svežu limunadu ili čašu hladne vode sa malo limuna. U poslednje vreme sve više je onih koji vodu vole da „začine“ nekim dodatkom poput nane ili povrćem poput krastavca. Ukusa je bezbroj, a izgleda isto toliko i načina da se napravi napitak koji će biti lagan i osvežavajući.

Zaslađena voda sa limunom recept je još iz davnih vremena iz Azije, odakle je ovo voće i poteklo. Međutim, najranije zabeleženo piće koje podseća na današnju limunadu potiče iz starog Egipta, piše specijalizovani portal Food and Wine.

Limunada je do ranog 17. veka dostigla takvu popularnost da su prodavci ovog pića u Parizu osnovali čak i sopstveno udruženje pod nazivom Compagnie de Limonadiers.

Pa ipak, za uživanje u hladnoj limunadi nije potrebna nikakva posebna veština niti puno novca za profesionalno napravljenu limunadu u nekom od kafića gde se u poslednje vreme dodaje mnogo različitih ukusa i dekoracija, jer neki od omiljenih recepata za limunadu upravo su oni najjednostavniji, koji se lako pripremaju kod kuće.

A ko želi da malo i eksperimentiše, u nastavku teksta, dajemo nekoliko predloga za zabavnu pripremu ovog naširoko omiljenog letnjeg osveženja.

Klasična limunada

Recept za klasičnu limunadu ne može biti jednostavniji. Pomeša se šećer, sveže isceđeni sok od limuna i hladna voda. I to je to!

Ovaj jednostavni recept sa tri sastojka može biti osnova za druge kreativne dodatke, poput voća i biljaka ili može ostati u svom osnovnom obliku. Sa dva litra ovog napitka može da se posluži približno šest do osam osoba.

Arnold Palmer

Klasični Arnold Palmer recept podrazumeva podjednake količine limunade i ledenog čaja i nazvan je po slavnom profesionalnom golferu za koga se kaže da je naručivao ovu kombinaciju pića, a često mu se pripisuje da ga je on i izmislio.

Ova varijacija dobija pikantni šmek kada se koristi sirup od đumbira, a može da se kombinuje i čaj od đumbira sa crnim ledenim čajem. Palmer je navodno preferirao da bude dve trećine čaja, a jedna limunade.

Limunana

Za ovu verziju limunade koristi se blender za kombinovanje listova nane, soka od limuna, šećera i vode, a zatim se dvostruko procedi kako bi se uklonili veći komadići nane.

Dobijena limunada sa nanom može se koristiti kao osnova za koktele i dobro se slaže sa belim rumom, tekilom, votkom ili džinom. Mešavina može da se čuva u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi do nedelju dana.

Limunada sa kupinama i kurkumom

Mlevena kurkuma i sveže kupine kombinuju se sa sokom od limuna, šećerom i gaziranom vodom za ovaj osvežavajući letnji napitak.
Limunada sa kurkumom se pravi odvojeno od sirupa od kupina, a zatim se kombinuju u čaši kako bi se dobile boje koje podsećaju na dramatičan zalazak sunca.

Mango limunada

Mango limunada je prvi put poslužena na žurci poznate kuvarice Padme Lakšmi u Njujorku.

Konzervirani mango pire kombinuje se sa svežim sokom od limuna i jednostavnim sirupom od šećera, a zatim se preliva gaziranom vodom. Mango daje cvetnu slatkoću kao i kiselkastu notu ovom penušavom napitku.

Pored složenog ukusa, mango pire daje zanimljivu boju, tako da ovaj napitak može da bude savršen i za proslave.

Limunada od krastavca

Ova gazirana limunada kombinuje sveže sokove limuna, limete i krastavca, pre nego što se prelije gaziranom vodom.

Izuzetno tanke kriške krastavca koriste se kao upečatljiv ukras i omotavaju se oko unutrašnjosti visoke čaše.

Zamrznuta limunada sa jagodama

Votka sa limunom, proseko, sveži bosiljak, limončelo, jagode i limunov sorbe se prvo kombinuju i zatim stavljaju u zamrzivač da bi se kasnije blendirali u osvežavajući zamrznuti napitak.

Kada je zamrznuto i blendirano, odmah poslužiti kako se mešavina ne bi istopila.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.