Tech

06.08.2024. 16:29

Axios

Autor: Nova ekonomija

Ilon Mask ponovo tužaka OpenAI

Tech

06.08.2024. 16:29

Milijarder Ilon Mask ponovo je pokrenuo pravni spor protiv OpenAI i osnivača te organizacije, Sema Altmana i Grega Brokmana. Ova tužba dolazi dva meseca nakon što je prethodnu, koja je imala istu adresu, povukao – tvrdeći da su Altman i Brokman „prekršili prvobitni dogovor“.

Mask tvrdi da je bio prevaren kada je 2015. godine pristao da bude jedan od osnivača OpenAI, verujući da će organizacija ostati neprofitna i fokusirana na bezbednost i otvorenost veštačke inteligencije, „za dobrobit čovečanstva“.

Prema Maskovim rečima, Altman i Brokman su od tada napustili ove ciljeve, otvarajući profitni deo, koji je počeo da prikuplja investicije i ostvaruje profit pružajući usluge.

Stavljanje „profitnog centra“ na prvo mesto se, prema Maskovim tvrdnjama, posebno vidi u partnerstvom sa Microsoftom.

Mask sada traži suđenje pred porotom kako bi odgovorni bili kažnjeni za ono što opisuje kao „epsku prevaru i izdaju“. Njegov advokat, Mark Toberof, izjavio je da je cilj tužbe da se „povrate nezakonito stečeni prihodi“ i da se „ispravi nepravda naneta Masku i javnosti“, piše Axios.

OpenAI je, u odgovoru na ovu tužbu, ponovo naglasio svoju posvećenost misiji da veštačka inteligencija koristi celom čovečanstvu, ističući da su i dalje verni svojim osnovnim principima.

Majkrosoftovi razočarao investitore, rast AI poslovanja blago usporio

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.