Lifestyle

10.08.2024. 07:30

Autor: B. Lj.

Koji su najpogodniji električni automobili za duga putovanja?

Hjundai Ioniq 6 električni automobil parkiran u Nemačkoj

Foto: Hyundai Ioniq 6, harry_nl, Flickr

Lifestyle

10.08.2024. 07:30

Da li su električni automobili dobra opcija za duža putovanja, pitanje je koje se često postavlja, a najveća automobilska asocijacija ADAC uradila je istraživanje koji to električni automobili garantuju veliki komfor na putovanjima, kao i koji mogu da pređu najveću kilometražu sa jednim punjenjem.

Na testu se najbolje pokazao Hyundai Ioniq 6 sa baterijom od 77,4 kWh i pogonom na zadnje točkove, koji s jednim zaustavljanjem zbog punjenja može da izgura 931 kilometar.

Za velike udaljenosti pogodni su i Lucid Air (859 kilometara), BMW iX (835 kilometara), Mercedes EQS (825 kilometara) i EQE SUV (806 kilometara) te Polestar 2 (801 kilometar), piše hrvatski Index.

Nemački auto-klub koji je napravio ovu analizu, u izdržljive automobile koji su pogodni za duže vožnje jer im nije neophodno često punjenje ubrojio je sve one koji samo sa jednim zaustavljanjem mogu da pređu 750 kilometara.

Taj njihov kriterijum je zadovoljilo 13 električnih automobila, dok su 42 vozila s dometom između 500 i 750 kilometara s jednim punjenjem ocenjena kao prikladna za velike udaljenosti.

Četrnaest do sada testiranih električnih vozila može se smatrati jedva prikladnima za velike udaljenosti, a to znači, prenosi Index.hr, da mogu da pređu tek do 400 kilometara i da onda moraju da se dopune.

Poslednji na listi među testiranim električnim vozilima je Fiat 500e s baterijom od 23.8 kWh, koji može da pređe samo 233 kilometra i koji je, zapravo, gradski automobil.

„Zanimljivo, iako Teslini modeli koji zapravo imaju reputaciju električnih automobila za duge relacije – u ovom testiranju nisu pri vrhu. Tesla Model X Long Range zauzeo je 13. mesto kao najbolji Tesla, a Tesla Model 3 je tek na 23. mestu“, piše hrvatski portal.

Zato prilikom kupovine električnog automobila, ističu u ADAC, potrošači bi trebalo da obrate pažnju ne samo na veličinu baterije, već i na potrošnju energije i vreme punjenja.

Među 13 automobila koje ADAC preporučuje su još i Nio ET5 Touring, Hyundai Ioniq 5, Mercedes EQE, Hyundai Ioniq 6, Mercedes EQS i BMW i7.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.