Srbija

08.08.2024. 11:56

Mediji

Autor: Nova ekonomija

Direktor „Srbijašuma“ Braunović smenjen nakon protivljenja kopanju litijuma

Kolaž fotografija turističke agencije Srbijašume i Igora Braunovića

Foto: Kolaž, Srbijašume/Narodna skupština

Srbija

08.08.2024. 11:56

Dosadašnji direktor JP „Srbijašume“ Igor Braunović smenjen je sa te funkcije, nekoliko nedelja nakon što se u javnosti pojavio njegov govor protiv iskopavanja litijuma, javljaju mediji.

Vlada Srbije smenila je Braunovića na sednici u četvrtak, a na njegovo mesto imenovan je Krsto Janjušević iz Srpske napredne stranke, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu za rad, piše Nova.rs.

Braunović je na jednom skupu upozorio „naše strane saveznike“ da „vode računa šta rade“, rekavši da je „od litijuma do litija veoma tanka linija“.

Ovaj istaknuti funkcioner SPS je u novembru 2008. zaposlen u JP „Srbijašume“ kao savetnik generalnog direktora, u martu 2009. postaje zamenik generalnog direktora, a od marta 2010. godine je „zakonski zastupnik preduzeća sa svim pravima, obavezama i odgovornostima generalnog direktora“.

Rešenjem Vlade Srbije za v.d. direktora ovog preduzeća imenovan je 5. decembra 2017, prema podacima Istinomera.

Prošle godine privukao je pažnju javnosti kada je na javnom događaju nosio jaknu koja je na rukavu imala rusku zastavu i slovo Z, simbol invazije Rusije na Ukrajinu.

U novembru 2021. KRIK je objavio da je bivši načelnik policije i blizak saradnik Dijane Hrkalović Dejan Milenković osumnjičen da je naredio da se uništi snimak prisluškivanog razgovora Braunovića i oca ministra Nebojše Stefanovića.

Tužilac je tvrdio da zbog toga nikada nije završena istraga protiv Braunovića za korupciju, pisao je KRIK.

Rusko “Z”, prisluškivanje i litijum: Ko je Igor Braunović, smenjeni direktor Srbijašuma

Krsto Janjušević, za koga mediji pišu da je došao na mesto Braunovića, u maju je bio postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od 2016. do 2022. bio je narodni poslanik. Član je Predsedništva Srpske napredne stranke i koordinator ove partije za Raški, Moravički i Zlatiborski okrug.

Za Janjuševića se čulo 2022. godine, kada ga je novinarka kraljevačke TV Mix optužila da je odgovoran što ta televizija nije dobila sredstva na javnom konkursu. Novinarka Katarina Radovanović ispričala je da je Janjušević u razgovoru sa njom zahtevao uklanjanje jedne emisije, te joj rekao da on odlučuje o raspodeli tih sredstava.

Janjušević se takođe oglašavao o eksploataciji litijuma i izrazio podršku ovom projektu „na bazi najviših ekoloških standarda“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Sto se svi moralni ljudi,na funkcijama,ne pobune,ako su protiv kopanja litijuma.Zsr im je funkcija vaznija od xivota njhovih porodica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.