Lifestyle

11.08.2024. 10:00

Autor: B. Lj.

Šta poneti na posao za ručak i koje su posude najbolje za to?

Spakovana hrana za posao na stolu u kancelariji

Foto: Freepik

Lifestyle

11.08.2024. 10:00

Kada birate hranu koju nosite za ručak i užinu na posao, važno je da ona bude hranljiva, praktična i da ju je lako spakovati za poneti.

Obrok koji jedete na poslu, savetuju nutricionisti, treba da bude uravnotežen, da sadrži proteine, ugljene hidrate, ali i zdrave masti, da ako je moguće bude i svežeg povrća ili voća.

Evo i nekoliko predloga za ukusne i zdrave obroke koje možete poneti na posao, kao i preporuke kako da ih spakujete.

Šta spremiti za jelo?

  • Salate sa proteinima: Salate su odličan izbor jer su lagane i osvežavajuće. Uvek im se mogu dodati piletina, tuna, losos, ili tofu, koji su izvor proteina, a pod obavezno je ubaciti i povrće po želji – paradajz, krastavac, papriku, šargarepu ili zelenu salatu. U salatu odlično idu i orašasti plodovi ili semenke, bitne zbog zdravih masti, a svakako po ukusu u ovaj obrok se dodaju i maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber.
  • Integralne tortilje: Punjenje integralnih tortilja sa piletinom, povrćem, humusom, avokadom i zeleništem je brz i jednostavan način da napravite ukusan i zdrav obrok. Zavijuci su praktični za pakovanje i konzumiranje, jer nema potrebe za priborom.
  • Kinoa ili integralni pirinač sa povrćem: Kinoa i integralni pirinač su odlični izvori složenih ugljenih hidrata. Kombinujte ih sa pečenim povrćem, kao što su brokoli, paprika, tikvice i pečurke, i dodajte proteine po izboru. Ovo jelo se može konzumirati hladno ili podgrejano.
  • Voćne salate i jogurt: Za osvežavajuću užinu idealna je kombinacija svežeg voća kao što su jagode, borovnice, jabuke i banane sa grčkim jogurtom. Ovo je bogat izvor vitamina, vlakana i proteina.

Kako spakovati ručak i užinu?

Ako želite da hrana ostane sveža dok ne stigne vreme za ručak važno je izabrati odgovarajuću posudu. Evo i nekoliko preporuka:

  • Hermetički zatvorene posude: Staklene ili plastične posude sa sigurnim poklopcem su odlične za čuvanje hrane. One sprečavaju curenje i čuvaju svežinu namirnica.
  • Staklene posude su posebno korisne jer ne zadržavaju mirise i mogu se koristiti u mikrotalasnoj pećnici.
  • Posude sa pregradama: Posude sa pregradama su praktične za odvajanje različitih sastojaka, čuvaju sveže povrće da ne omekša u kontaktu sa dresingom ili sosom. Ovo je posebno korisno kod pripreme salata.
  • Torbe koje čuvaju temperaturu: Ove torbe pomažu u održavanju temperature hrane. Idealne su za čuvanje sveže pripremljenih obroka ili podgrejanih jela, posebno ako nemate pristup frižideru ili mikrotalasnoj pećnici na poslu.
  • Flaša vode: Bez vode, naročito leti, ne treba ni kretati iz kuće. Preporuka je da uvek imate sa sobom flašu vodu. Ima ih raznih, od plastičnih, do staklenih koje su naravno bolje, ali i teže za nošenje. Kakva god da je, bitno je imati je jer je jako važno unositi dovoljno tečnosti u organizam.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.