Svet

09.08.2024. 12:06

Autor: Aleksandra Nenadovic

Mali investitori kupovali umesto da prodaju tokom ovonedeljne panike na berzi

Dobar deo nije bio sklon paničnoj prodaji - upravo suprotno...

Foto: Pixabay

Svet

09.08.2024. 12:06

Mali investitori, mahom pojedinci, su prilikom potresa na berzi u ponedeljak odlučili da rizikuju i kupuju akcije – koje su drugi investitori krenuli da rasprodaju u strahu od recesije, prema izveštaju portala Axios.

Podaci Interactive Brokers-a, jedne od najvećih trgovačkih platformi, sugerišu da su njihovi klijenti rasprodaju početkom ndelje videli kao priliku za kupovinu akcija, koje su zbog rasprodaje bile „na popustu“.

Iako Interactive Brokers ne deli svakodnevne podatke, pruža petodnevne proseke o trgovini, pa je tako najtrgovanija akcija prošle sedmice bila Nvidia.

U proseku, 83.000 akcija ove kompanije je kupljeno više nego što je prodato.

Dan kasnije, prosek za period od utorka do ponedeljka porastao je 17 odsto, na 97.000 – što ukazuje na značajan skok kupovine samo u ponedeljak.

Druge popularne akcije, poput Tesle i Amazona, imale su sličan obrazac.

ETF-ovi (kombinovani fondovi kojima se trguje na berzi) tehnoloških akcija, koji su dizajnirani da obezbede tri puta veći dnevni prinos na berzi za određene klase imovine, takođe su zabeležili porast neto aktivnosti kupovine.

Zaključak je da su mnogi maloprodajni investitori su zaradili mnogo novca kupujući u rasprodaji na berzi 2020. Ovo je važno pošto je jedno od velikih pitanja u bihejvioralnim finansijama je da li su pojedinačni investitori skloni paničnoj prodaji tokom velikih padova tržišta. 

Barem prošle sedmice, pojedinci su pokazali veću sklonost riziku od institucionalnih investitora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.