Tech

14.08.2024. 12:56

Autor: Nova ekonomija

AMD nastavlja da „gricka“ Intelov tržišni udeo

Intel Pixabay

intel

Tech

14.08.2024. 12:56

Uprkos finansijskim izazovima kroz koje prolazi, Intel i dalje drži većinu tržišta računarskog hardvera, sa udelom od preko 70 odsto u segmentima desktopa, mobilnih uređaja i data centara. Međutim, AMD polako ali sigurno, oduzima deo tog tržišta, posebno u oblasti data centara.

Najnoviji podaci iz analize kompanije Mercury Research pokazuju da je AMD samo u toj oblasti u protekloj godini osvojio dodatnih 5,6 odsto tržišnog udela od Intela. Uprošćeno, trend ukazuje da AMD kvartalno preuzima oko procenat globalnog tržišta u ovom segmentu.

Zanimljivo je da, iako Intel zadržava najveći deo tržišta, AMD uspeva da generiše uporediv prihod – zahvaljujući svojim skupim AI akceleratorima.

Naime, oba giganta su u drugom kvartalu ostvarila dobit od oko tri milijarde dolara od prodaje data centara, ali je AMD to postigao sa znatno manjim obrtom.

AMD je takođe istakao da su njegovi MI300 akceleratori najbrže doneli milijardu dolara u istoriji kompanije, dok su prodaje u data centrima porasle za 115 odsto u protekloj godini, piše ExtremeTech.

Što se tiče tržišta desktopa i mobilnih uređaja, AMD-ov napredak je sporiji. U ukupnom segmentu ovog hardvera, AMD je povećao tržišni udeo za 3,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 21,1 odsto „ukupnog kolača“, dok Intel zadržava preostalih 78,9 odsto.

Međutim, AMD je u drugom kvartalu izgubio procenat udela u desktop segmentu, gde Intel sada drži 77 odsto tržišta.

Na tržištu laptop procesora, AMD sada kontroliše malo više od petine tržišta, nakon poećanja od 3,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Iako Intel i dalje drži preostalih 79,7 odsto, AMD polaže nade u svoje nadolazeće Ryzen AI 300 procesore, koji bi mogli doneti promene u korist kompanije. Ovi novi Zen 5 procesori su već dostupni u odabranim laptopovima i očekuje se da će uskoro dobiti zvaničnu podršku Microsoft-a kao „AI PC“ uređaji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.