Tech

14.08.2024. 13:36

Autor: Mateja Agatonovic

Google na udaru regulatora: Koji deo poslovanja će morati „na panj“?

Tech

14.08.2024. 13:36

Nakon što je sud u Sjedinjenim Američkim Državama utvrdio da je Google prekršio antimonopolske propise time što je unapred instalirao svoj pretraživač i pregledač na Android uređajima, Ministarstvo pravde razmatra drastične mere protiv kompanije. Jedna od opcija koja je u igri tiče se prinudnog razdvajanja Android ekosistema i Chrome pregledača od ostatka poslovanja, što bi predstavljalo značajan udarac za tehnološkog giganta, piše Android Authority.

Google je najavio žalbu na presudu, ali sudija je već pokrenuo postupak pripreme za drugi deo procesa, u kojem će vlada predložiti konkretne mere za obnavljanje konkurencije na tržištu.

Među tim merama se pominje i mogućnost razdvajanja ključnih segmenata poslovanja, ali i ukidanje ekskluzivnih ugovora o pretraživanju – koji su (bili?) ključni za Google dominaciju.

Prema izvorima bliskim slučaju, postoji nekoliko scenarija za dalje postupanje.

Pored razdvajanja Androida i Chrome-a, na stolu je i zabrana ekskluzivnih ugovora za pretraživače, kao i eventualna prodaja AdWords poslovanja. Sve ove mere mogle bi značajno promeniti način na koji Google posluje i utiču na celokupno tržište digitalnih usluga.

Ovo nije prvi put da američke vlasti pokušavaju da obuzdaju dominaciju velikih tehnoloških kompanija.

Pre dve decenije, sličan pokušaj bio je usmeren ka Microsoft-u, ali bezuspešno.

U aktuelnom slučaju, kombinacija različitih mera mogla bi da promeni celokupni krvotok industrije, ostavljajući otvorenim pitanje kako će se Google prilagoditi novim „pravilima igre“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.