Srbija

27.08.2024. 09:17

Autor: Katarina Pantelić

Zbog kuge zabranjen uvoz i prevoz ovaca i koza

Nova ekonomija

Srbija

27.08.2024. 09:17

Ministarstvo poljoprivrede Srbije donelo je naredbu o zabrani uvoza i provoza domaćih i divljih ovaca i koza na teritoriji zemlje, kako bi se sprečilo unošenje, pojava, širenje i suzbijanje kuge malih preživara.

U naredbi koju je izdalo ministarstvo navodi se i zabrana uvoza i prevoz mesa, mleka, proizvoda od mleka, semena, embriona i oplođenih jajnih ćelija poreklom od domaćih i divljih ovaca i koza.

Zabranjen je i uvoz i prevoz ovaca i koza iz zemalja i preko područja ili zona koje su zaražene ili za koje se sumnja na bolest kuge malih preživara.

„Zabrana uvoza i provoza drugih vrsta domaćih i divljih papkara, kao i proizvoda poreklom od njih vrši se ako se utvrdi da bolest predstavlja neposrednu opasnost po Republiku Srbiju i to na osnovu broja slučajeva/žarišta bolesti u nekoj od susednih država odnosno raširenost i trajanje kuge malih preživara u delovima neke od susednih država“, navodi se u naredbi.

Kuga malih preživara (PPR) je ozbiljna zarazna bolest koja pogađa ovce i koze. Bolest izaziva visoku temperaturu, upalu sluzokože usta i nosa, otežano disanje i dijareju, a može biti smrtonosna, naročito za nevakcinisane životinje.

Bolest se širi direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama, preko kontaminirane hrane i vode, ali i putem vazduha.

U slučaju da se žarište zarazne bolesti nalazi u neposrednoj blizini sa državnom granicom Srbije, kako se navodi u naredbi, primeniće se dodatne mere u cilju sprečavanja unošenja, pojave i širenja bolesti, u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje postupanje u kriznim situacijama.

Ukoliko se analizom rizika utvrdi da ne postoji rizik po zdravlje životinja, može se utvrditi ispunjenost veterinarsko-sanitarnih uslova za uvoz i provoz drugih vrsta domaćih i divljih papkara, na osnovu sprovedenih dijagnostičkih ispitivanja životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla, hrane za životinje…

Ako se na teritoriji Srbije potvrdi zarazna bolest kuga malih preživara, sprovodiće se mere u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i standardima EU I Međunarodne organizacije za zaštitu zdravlja životinja.

U skladu sa tim će se odrediti zaraženo područje (krugu poluprečnika od najmanje tri kilometara oko žarišta), ugroženo područje (u krugu od deset kilometara oko žarišta) i u skladu sa epizootiološkom situacijom može se odrediti područje ograničenja na kome se sprovode restriktivne mere.

PPR se obično razvija u periodu od četiri do deset dana.

Simptomi koji se javljaju kod obolele životinje su: visoka temperatura, i iscrpljenost, životinje postaju pospane, slabe i smanjuju unos hrane i vode, javlja se sekrecija iz očiju i nosa koja može biti gnojna, kijanje i kašljanje, teško disanje koje može biti praćeno zviždanjem, upala sluzokože usta sa pojavom ranica i čireva u ustima koji otežavaju žvakanje i hranjenje, dijareja, gubitak kondicije i znaci malaksalosti. Ukoliko se bolest ne leči na vreme, može dovesti do visoke stope smrtnosti, naročito kod mladih i nevakcinisanih životinja.

Iz Uprave za veterinu navode da je u slučaju pojave bilo kog od ovih simptoma kod životinja, potrebno odmah kontaktirati nadležnu veterinarsku službu, ako i da je brzo reagovanje ključno za zaustavljanje širenja bolesti i zaštitu stada.

Ministarstvo poljoprivrede upozorava na kugu malih preživara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.