Srbija

29.08.2024. 16:50

Beta

Autor: Nova ekonomija

Budžet Vojvodine rebalansom smanjen za tri odsto

Foto: Pixabay

Srbija

29.08.2024. 16:50

Skupština AP Vojvodine usvojila je danas rebalans ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta koji je time smanjen za tri odsto i iznosi 105,75 milijardi dinara.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović je obrazložila da je rebalansom uravnotežen obim budžeta, da tekući finansijski potencijal ostaje gotovo nepromenjen, a da je izmena posledica prenosa sredstava ostvarenih prethodnih godina i zaduživanja.

Komentarišući to što je, za razliku od ranijih godina, ovoga puta budžet umanjen rebalansom, Jovanović je rekla da je tu mahom reč o nerealizovanim investicijama iz 2023. godine.

„Ovim rebalansom se iz aktuelnog budžeta faktički iskuljučuje iznos viška prihoda koji je projektovan, a za koji nisu preuzeta ni sredstva ni obaveze“, rekla je ona.

Smanjenje obima budžeta, dodala je, ne proizvodi nikakve negativne posledice po finansiranje javnih potreba, dok s druge strane dovodi deficit sa planiranih 13,1 na 9,74 procenta, odnosno u zakonski propisane okvire.

Između ostalog, za projekte u oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine obezbeđeno je 700 miliona dinara, za upravljanje vodama 954,7, za saobraćajnu infrastukturu 650 miliona dinara, a za zdravstvo 420 miliona dinara.

Opozicija je na ovaj rebalans podnela osam amandmana, ali nijedan nije prihvaćen.

Mihajlo Brkić iz poslaničke grupe „Srbija Centar (SRCE) – Zeleno-levi Front (ZLF) – Pokret za PREOKRET (PZP)“, ocenio je da je budžet postavljen tako da sanira posledice a ne uzroke i da su rashodi očigledno povećani proteklih meseci.

Upozorio je i da je budžetska rezerva nije povećana do maksimuma što govori da se AP Vojvodina ne priprema za probleme koji će nastati tokom septembra meseca zbog suše koja „praktično prerasta u elementarnu nepogodu“.

Stanko Pužić iz poslaničke grupe „Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak“ ocenio je da je nemanje strateške vizije dovelo do toga da su pojedine stavke u budžetu uvećane i do 120 odsto, a druge smanjenje za čak 80 odsto.

„Posebno zabrinjava politika zaduživanja gotovo sključivo kod domaćih komercijalnih banaka. Ovakav pristup nije samo nepovoljan zbog viših kamatnih stopa i nepovoljnih uslova, već i pokazuje nedostatak preduzimljivosti i stručosti pri traženju boljih opcija“, rekao je Pužić.

Na današnjoj sednici, poslanici bi trebalo da razmotre 24 tačke dnevnog reda, među kojima su i Izveštaj o izvršenju budžeta za 2024. godinu u periodu januar-jun i godišnji izveštaji o poslovanju preduzeća „Vojvodinašume“, „Vode Vojvodine“ i Turističke organizacije Vojvodine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.