Svet

30.08.2024. 09:55

Autor: Mateja Agatonovic

Privrednici u Crnoj Gori nezadovoljni odlukom o ograničavanju marži ali će je poštovati

Plaza Ricardova glava u Budvi Foto: Nova ekonomija

Svet

30.08.2024. 09:55

Privrednici u Crnoj Gori kritikovali su odluku o ograničavanju marži na 66 proizvoda navodeći da je Vlada donela bez konsultacija, ali i saopštili su da će je poštrovati.Iz najvećeg crnogorskog trgovačkog lanca „Voli“, „Vijestima“ su kazali da će poštovati mere kao i sve odluke Vlade, ali i da o novom ograničenju marži nisu bili konsultovani.

Naglasili su da su cene porasle na globalnom nivou te da domaće „nisu veće nego u regionu“, prenosi agencija Beta.

„Naš je stav da ovo neće uticati na smanjanje inflacije, jer marže nisu razlog rasta cena. Marže nisu, niti će biti razlog inflacije. Kompanija „Voli“ u svom lancu marketa primjenjuje najniže marže koje mogu da osiguraju stabilno i neometano poslovanje. Ograničenje marži i povećanje plata ne idu jedno s drugim“, kazali su iz ove trgovačke firme.

Privredna komora saopštila je da nisu konsultovani kad je u pitanju Vladina odluka o ograničavanju marži na 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda, navodeći kako smatraju da bi takva ili slična rešenja bila kvalitetnija kada bi se akcije koordinirale sa privredom, jer se deflacija „ne može kreirati na ovaj način“, a ovakve politike „štetu mogu nanijeti ne samo trgovcima već i privrednicima u čitavom lancu snabdevanja“.

Ukazuju i da je „analiza cena i poslovanja trgovinskih preduzeća u Crnoj Gori sektor prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića“, koju je uradio tim profesora sa Ekonomskog fakulteta, pokazala da se rast cena u prethodnom periodu nije desio kao posljedica neracionalnog ponašanja privrede, već faktora na koje privreda ne utiče.

Ni Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) ne podržava odluku Vlade Crne Gore o ograničavanju marži donijetu bez prethodno obavljenih konsultacija.

Iz UPCG su naveli da su rešenja morala biti razmatrana sa socijalnim partnerima i dogovorena primenom instituta socijalnog dijaloga koji je ovoga puta izostao.

Dodaju da „jednostranim odlukama“, resorni ministar Nik Đeljošaj, koji je ujedno i član Socijalnog saveta, „krši osnovne principe socijalnog dijaloga“.

Vlada je odlučila da u trgovinama na veliko i malo ograniči marže na 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda, a u odnosu na raniju akciju „Limitirane cijene“, na spisku proizvoda su sada i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu.

Na snazi ostaje i ranija mera kojom su marže ograničene za pet osnovnih životnih namirnica, i to na pet odsto u trgovini na veliko i pet odsto u trgovini na malo. Na toj listi su nezavisno od gramaže pšenično brašno (tip 400 i 500), šećer kristal, jestivo suncokretovo ulje i kuhinjska so od kilograma.

„Odluka se ne primenjuje na male trgovine i oni će biti oslobođeni nje, a važiće do 31. januara 2025. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.