Svet

30.08.2024. 14:48

CNBC

Autor: Nova ekonomija

Vrednost firme „Čarobnjaka iz Omahe“ premašila bilion dolara

Prva američka ne-tehnološka firma koja je premašila hiljadu milijardi...

Foto: freeimage4life (Flickr)

Svet

30.08.2024. 14:48

Konglomerat Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway) dostigao je tržišnu kapitalizaciju od bilion (hiljadu milijardi) dolara ove nedelje, čime je postala prva američka kompanija van tehnološkog sektora koja je to postigla, prenosi CNBC.

Akcije firme koju već decenijama vodi Voren Bafet, jedan od najpoznatijih investitora u istoriji, porasle su za više od 28 odsto u 2024. godini, što je znatno bolje od prosečnog rasta S&P 500 indeksa (skok od 18 odsto  od 1. januara).

Granicu od bilion dolara pređena je samo dva dana pre 94. rođendana „Čarobnjaka iz Omahe“, koji pada na 30. avgust.

Za razliku od šest drugih kompanija u klubu od bilion dolara (Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta), Berkšir Hatavej je poznat po fokusu na „tradicionalnu“ ekonomiju: osiguranje, železnicu, maloprodaju, proizvodnju i energetiku.

Bafet, predsednik i izvršni direktor firme, preuzeo je kontrolu nad Berkširom, tada tekstilnim biznisom, sredinom 1960-ih.

Od tada ga je transformisao u carstvo koje investira u većinu industrija, sa jednim od najlikvidnijim bilansom stanja na svetu.

Bafet je u poslednje vreme prodao ogromnu količinu akcija drugih preduzeća, uključujući i polovinu sopstvenog udela u Apple-u, zbog čega Berkšir na svojim računima sada ima rekordnih 277 milijardi dolara (podaci sa kraja juna).

Tokom jučerašnjeg dana, ova „kasica“ se dodatno dopunila, pošto je Bafet prodao 982 miliona dolara vredne akcije kompanije „Bank of America Corp“ (BofA), čime je nastavio da smanjuje udeo u drugoj najvećoj banci u SAD.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.