Srbija

18.04.2017. 09:22

N1

Autor: Nova Ekonomija

Oživljavanje zadrugarstva u srpskim selima samo u najavi

Srbija

18.04.2017. 09:22

Početkom prošle godine usvojen je Zakon o zаdrugama s ciljem da podstakne zdravu konkurenciju i opstanak malih proizvođača u granama u kojima su tradicionalno dominantna velika privredna društva, poljoprivreda, stanogradnja, ali i da podstakne lokalni ekonomski razvoj. 

Godinu dana kasnije, u Srbiji je oživljavanje zadrugarstva tek u najavi.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, rekao je da će u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji biti formirano 500 zemljoradničkih zadruga, a poljoprirvednici će moći da se prijavljuju od 1. maja, država će po zadruzi pomoći sa 50 hiljada evra.

Pre toga će morati da reši i problem više od 500 postojećih zadruga, koje su pred gašenjem. One duguju novac i državi i dobavljačima i zaposlenima, a s obzirom da im je oduzeto zemljište žive od izdavanja poslovnog prostora i to ako imaju sreće da im se objekti nalaze u gradovima. Kako kažu u jednoj zadruzi, po zadružnim principima u Srbiji rade jedna ili dve zadruge.

„Ako se sudstvo ne umeša da raščisti šta se sve radilo i šta se još uvek radi, nema ništa od zadrugarstva. Npr. i zadrugarska revizija da se uključi, ali da to bude ozbilna revizija. revizor mora da ima radnog staža u zadruzi koliko toliko, mora da poznaje zadrugare, princip rada zadruge, bez toga ne može“, kaže Danka Manojlović, Zemljoradnička zadruga Budućnost iz Dobanovca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.