Lifestyle

01.09.2024. 12:44

Autor: B. Lj.

Drugi dijamant po veličini na svetu pronađen u Bocvani

Predsednik Bocvane Mokgvesi Masisi u čudu posmatra otkriveni dijamant

Foto: Printskrin, Predsednik Bocvane Mokgvesi Masisi u čudu posmatra pronađeni dijamant

Lifestyle

01.09.2024. 12:44

Drugi dijamant po veličini na svetu otkriven je nedavno u Bocvani, pružajući malo olakšanje sektoru koji je uništen usponom laboratorijski proizvedenih dragulja.

Ovaj kamen od 2.492 karata, koji je otkrila kanadska rudarska kompanija Lucara Diamond, najveći je poznati dragulj nakon dijamanta Kulinan, otkrivenog pre više od jednog veka, koji je isečen i ugrađen u britanski kraljevski skiptar i krunu.

„Ovo je događaj koji se dešava jednom u stotinama godina, i apsolutni je geološki fenomen,“ rekao je Kliford Elfik, bivši izvršni direktor najveće svetske dijamantske kompanije De Beers, koji sada vodi sopstvene rudarske kompanije u Južnoj Africi.

Dodao je da je ovo „najznačajnije otkriće ovog veka.“

Ljudi bliski Lucara kompaniji procenjuju da bi kamen mogao vredeti više od 40 miliona dolara, piše Fajnenšel tajms.

Cena akcija kompanije skočila je za oko 40 odsto nakon što je objavljeno ovo otkriće, a Vilijam Lamb, izvršni direktor Lucara kompanije, obećao je za FT da će iskoristiti kamen kako bi podigao profil dijamantskog sektora i Bocvane.

Drugi dijamant po veličini ikad pronađen. Bocvana, 2024

Foto: Printskrin, Drugi dijamant po veličini ikad pronađen. Bocvana, 2024

Dijamanti su postavili temelje prosperiteta ove južnoafričke zemlje, a i sam predsednik Bocvane Mokgvitsi Masisi ga je čim je iskopan video.

Rudarenje dragocenog kamenja čini oko četvrtinu BDP-a Bocvane, prema podacima MMF-a, a kamen, koji je dve trećine veličine limenke za piće, potiče iz rudnika Karowe, kompanije Lucara. Pronađen je pomoću tehnologije rendgenske transmisije instalirane pre osam godina.

Iz istog rudnika, prenose mediji, potekla su i druga dva velika, ranije pronađena, kamena od 1.758 karata, odnosno 1.109 karata.

Dijamanti se obično vrednuju na osnovu karakteristika – boje, čistoće, reza i težine u karatima. Kamen, koji još treba da bude ispitan kako bi se precizno utvrdio njegov kvalitet, toliko je veliki da ne može biti analiziran korišćenjem konvencionalne opreme.

Ugovor o prodaji ova kompanija ima sa belgijskim brusačem dijamanata HB Antwerp, koji pokriva sve dragulje iznad 10,8 karata, ali kupci bi mogli biti, pišu mediji, i privatni kolekcionari ili juvelirske kuće.

Najskuplji dijamant ikada prodat na aukciji bio je Pink Star 2017. godine za 71 milion dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.