Lifestyle

03.09.2024. 08:00

Autor: B. Lj.

Milijarder kupio sebi stegosaurusa za 44,6 miliona dolara: Tek poslednja u nizu zadivljujućih kupovina

Stegosaurus Apex sa ženom pored njega radi razmere.

Foto: Sotbi (Sotheby), stegosaurus Apeks

Lifestyle

03.09.2024. 08:00

Milijarder Ken Grifin, osnivač i generalni direktor hedž fonda Citadel, kupio je nedavno skelet stegosaura iz perioda kasne jure za 44,6 miliona dolara, na aukciji kuće Sotbi.

Stegosaurus star 150 miliona godina, nazvan Apeks (Apex), visok je 3,35 metara i dugačak gotovo 8,2 metra od nosa do repa, a radi se o gotovo kompletnom skeletu sa 254 fosilna koštana elementa.

Očekivalo se da će Apeks biti prodat za oko šest miliona dolara, ali ispostaviće se da je postao najvredniji fosil ikada prodat na aukciji.

Grifin je pobedio na aukciji uživo u Njujorku nakon što se 15 minuta nadmetao sa još šestoro ponuđača. On planira, kako je rekao, da razmotri mogućnost da fosil pozajmi nekoj američkoj instituciji.

Stegosaurus Apeks, krupan plan

Foto: Sotbi (Sotheby), stegosaurus Apeks

„Apeks je rođen u Americi i ostaće u Americi“, rekao je Grifin nakon što ga je kupio, prenosi CNBC.

Aukcijska kuća Sotbi je navela da kod ovog stegosaurusa nisu pronađeni tragovi povreda u borbi, niti dokazi da su ga lešinari napadali nakon smrti. Iskopan je na privatnom zemljištu u okrugu Mofat, u američkoj državi Kolorado.

Kupio i prvi primerak američkog Ustava

Ovo nije jedina Grifinova neobična i pomalo ekstravagantna kupovina poslednjih godina.

Godine 2018, Grifin je poklonio 16,5 miliona dolara Muzeju prirodne istorije u Čikagu kako bi finansirao izlaganje replike najvećeg dinosaurusa ikada otkrivenog – džinovskog, dugovratog biljojeda iz Argentine.

Pre tri godine platio je 43,2 miliona dolara za primerak prvog izdanja američkog Ustava, nadmašivši grupu investitora. Kasnije ga je pozajmio Muzeju američke umetnosti u Arkanzasu.

Među ostalim zapanjujućim Grifinovim kupovinama su vila u Londonu vredna 122 miliona dolara, koju je nekada posedovao Šarl de Gol, stan u Čikagu od 58,8 miliona dolara, što se računa kao najskuplja prodaja neke kuće ili stana u ovom gradu, ali i penthaus u Majami Biču vredan 60 miliona dolara.

Inače, fond Citadel Kena Grifina prodao je više od 9,2 miliona akcija Nvidije. Od početka 2023. godine, Nvidia je praktično nezaustavljiva, jer su akcije porasle za više od 700 odsto, a tržišna vrednost kompanije povećana je za više od 2,7 biliona dolara (hiljada milijardi).

Uprkos tome, Grifinov Citadel prodao je 9,2 miliona akcija Nvidije tokom drugog kvartala ove godine, čime je smanjio svoj udeo za 79,3 odsto.

Ko je Ken Grifin?

Ken Grifin, portret

Foto: Paul Elledge, Citadel, Kenet Grifin

Kenet Kordel Grifin rođen je 1968. na Floridi, a studirao je na Harvardu. Od aprila 2023. godine, prema procenama ima neto vrednost od 35 milijardi dolara, što ga čini 38. osobom po bogatstvu na svetu.

Na listi 400 najbogatijih Amerikanaca magazina Forbs za 2022. godinu, zauzeo je 21. mesto. Uvršten je i na Forbsovu listu Najdarežljivijih donatora SAD za 2023. godinu, jer je donirao 1,56 milijardi dolara različitim dobrotvornim organizacijama, uglavnom u oblasti obrazovanja, ekonomske mobilnosti i medicinskih istraživanja.

Griffin je dao desetine miliona dolara političkim kandidatima i organizacijama, a obično su to bile one republikanskog opredeljenja.

Nvidia postala najvrednija kompanija na svetu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.