Svet

02.09.2024. 13:17

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Nafta i dalje u padu: Slabi podaci stigli iz Kine, OPEC+ „odvrće slavinu“?

Potražnja za naftom u Kini i SAD je na nivou nižem nego što se prognoziralo početkom godine

Svet

02.09.2024. 13:17

Cene nafte su u ponedeljak nastavile pad zbog toga što investitori očekuju da će OPEC+ povećati proizvodnju od oktobra, dok su istovremeno znaci slabe tražnje u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama izazvali zabrinutost za budućnost tržišta.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 0,3 odsto, na 76,72 dolara po barelu do 10:15, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) oslabila za 0,2 odsto, na 73,41 dolara.

Brent i WTI su u petak izgubili 1,4 odsto, odnosno 3,1 odsto, prenosi agencija Rojters.

I Brent i WTI su beležili gubitke dva uzastopna meseca jer su zabrinutosti SAD i Kine u potražnji nadmašile nedavne poremećaje u snabdevanju libijskom naftom i rizika u vezi sa sukobom na Bliskom istoku.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, treba da nastave sa planiranim povećanjem proizvodnje nafte od oktobra, reklo je Rojtersu šest izvora iz te grupe proizvođača.

Predviđeno je da osam članica OPEC+ poveća proizvodnju za 180.000 barela dnevno u oktobru, kao deo plana za postepeno ukidanje rezova od 2,2 miliona barela dnevno do kraja 2025. godine.

Trenutna strategija smanjenja proizvodnje nije dovela do rasta cena onoliko koliko se grupa verovatno nadala.

Ali ovo bi moglo da bude dobra stvar utoliko što će niže cene pomoći da se stope inflacije ublaže, što će zauzvrat podstaći globalne centralne banke da ublaže monetarnu politiku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.