Održivost

02.09.2024. 14:03

New Look Entertainement

Autor: Nova ekonomija

Značaj CBAM regulative u Srbiji: Obuka i industrijski uticaj

Foto: Pexels.com

Održivost

02.09.2024. 14:03

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) regulacija predstavlja ključni deo strategije Evropske unije za smanjenje emisija CO2 i zaštitu domaće industrije od nelojalne konkurencije. Ova regulacija omogućava EU da prilagodi cene proizvoda koji se uvoze iz zemalja koje nemaju slične mere za kontrolu emisija ugljenika. Kroz ovaj mehanizam, cilj je da se izbegne „curenje ugljenika“ i očuva ravnoteža između evropskih i stranih proizvođača.
Ključni principi CBAM regulacije

CBAM funkcioniše tako što na proizvode uvožene u EU dodaje dodatne troškove koji odražavaju emisije CO2 povezane sa njihovom proizvodnjom. Ovi troškovi se izračunavaju na osnovu količine emisija koje su nastale tokom proizvodnje u zemlji izvoznici. Na ovaj način, proizvodi iz zemalja sa slabijim regulativama za emisije ugljenika ne mogu biti konkurentni na evropskom tržištu zbog nižih cena.

Obuka i prilagodba za CBAM

Potrebna obuka za kompanije

Obuka u vezi sa CBAM regulacijom igra ključnu ulogu u pripremi kompanija za primenu novih zahteva. Zaposleni u kompanijama moraju biti obučeni za pravilno izveštavanje o emisijama CO2 koje se odnose na njihove proizvode. Edukacija je ključna za razumevanje procesa dokumentacije i za obezbeđivanje usklađenosti sa regulacijom.

Sprovođenje obuke

Organizacija obuke unutar kompanija zahteva planiranje i resurse. Korišćenje resursa i alata za obuku, uključujući interne i eksterne kurse, može pomoći u efikasnom prenošenju znanja. Konsultantske firme mogu igrati značajnu ulogu u organizaciji obuke, kao i u nadzoru i evaluaciji njenog uspeha.

Regulatorni zahtevi

Regulatorni zahtevi za obuku uključuju obavezno informisanje zaposlenih o svim aspektima CBAM regulacije. Ovi zahtevi osiguravaju da su svi procesi izveštavanja i dokumentacije u skladu sa zakonodavnim standardima, a nadzor se obavlja kako bi se osigurala potpuna usklađenost.

Industrije pogođene CBAM regulacijom

Industrija čelika

U sektoru čelika, CBAM regulativa donosi specifične obaveze za izveštavanje i prilagođavanje procesa kako bi se smanjile emisije CO2. Proizvođači čelika moraju implementirati strategije za smanjenje emisija i obezbediti tačne podatke o emisijama tokom proizvodnje.

Industrija cementa

Industrija cementa suočava se sa izazovima u prilagođavanju svojih proizvodnih metoda kako bi ispunila zahteve CBAM-a. Ovo uključuje optimizaciju proizvodnih procesa i usvajanje novih tehnologija koje mogu pomoći u smanjenju emisija CO2.

Kupatilska industrija

CBAM regulacija ima značajan uticaj na proizvodnju sanitarija i opreme “sve za kupatilo”, posebno u kontekstu sektora koji je poznat po energetski intenzivnim procesima. Proizvođači u ovoj industriji, koji obuhvataju proizvode poput WC šolja, lavaboa, tuš kabina i druge kupatilske opreme, suočavaju se sa izazovima u prilagođavanju svojih proizvodnih metoda kako bi zadovoljili zahteve CBAM regulacije. Ova regulacija zahteva od kompanija da izveštavaju o emisijama CO2 koje su povezane sa proizvodnjom njihovih proizvoda.

Za proizvođače sanitarija i kupatilske opreme, to može značiti potrebu za optimizacijom proizvodnih procesa, usvajanjem novih tehnologija i primenom metoda koje smanjuju emisije ugljenika. Na primer, upotreba energetski efikasnijih mašina i tehnologija, kao i prelazak na održive materijale, mogu pomoći u smanjenju emisija i troškova koji se odnose na prilagođavanje cena prema CBAM-u. S obzirom na to da se proizvodnja sanitarija često oslanja na procese sa visokim emisijama CO2, implementacija ovih mera može predstavljati značajan korak ka ispunjavanju regulativnih zahteva i očuvanju konkurentnosti na tržištu EU. Ovaj izazov može takođe otvoriti prilike za inovacije i unapređenje ekoloških standarda unutar sektora.

Industrija aluminijuma

Proizvodnja aluminijuma takođe mora implementirati strategije za smanjenje emisija i pravilno izveštavati o emisijama CO2. Ovaj sektor se suočava sa specifičnim izazovima zbog energetski intenzivnog procesa proizvodnje aluminijuma.

Industrija đubriva

U industriji đubriva, obaveze izveštavanja i prilagođavanja su ključne za usklađivanje sa regulacijom. Proizvođači đubriva moraju obezbediti tačne podatke o emisijama tokom proizvodnje i implementirati mere za smanjenje tih emisija.

Uticaj na globalnu trgovinu

Izazovi za međunarodne kompanije

Uticaj CBAM regulacije na globalnu trgovinu je značajan, jer može promeniti odnose između EU i zemalja izvoznica. Međunarodne kompanije koje izvoze u EU moraju prilagoditi svoje proizvode i procese kako bi izbegle dodatne troškove prilikom izvoza.

Prilike za kompanije

S druge strane, CBAM može otvoriti nove prilike za kompanije koje uspešno implementiraju mere za smanjenje emisija i usklađivanje sa regulacijom. Ovo može dovesti do poboljšanja konkurentnosti i pristupa tržištima koja zahtevaju stroge ekološke standarde.

Pravilno sprovođenje obuke i usklađivanje sa CBAM regulacijom su od ključne važnosti za uspešno poslovanje unutar EU. Dugoročni efekti na industrije i globalnu trgovinu biće značajni, sa potencijalom da oblikuju buduće trgovinske prakse i ekološke standarde na globalnom nivou. Implementacija CBAM regulacije predstavlja korak ka održivijem pristupu globalnom poslovanju i zaštiti životne sredine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.