Srbija

20.04.2017. 14:54

Beta

Autor: Nova Ekonomija

EU donirala Srbiji opremu vrednu 4,5 miliona evra za ispitivanje bezbednosti proizvoda

Srbija

20.04.2017. 14:54

Predstavnik Evropske unije (EU) u Srbiji Štefen Hudolin rekao je u Beogradu da je EU Srbiji donirala opremu za 15 laboratorija, vrednu 4,5 miliona evra za ispitivanje bezbednosti proizvoda i njihovo usaglašavanje sa evropskim standardima.

On je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, posle potpisivanja ugovora rekao da je do sada nabavljena oprema za 11 akreditovanih laboratorija, vredna 3,2 miliona evra, a da je u toku nabavka za još četiri laboratorije.

„EU je donirala milion evra i Ministarstvu privrede kao finansijsku podršku za sprovođenje procesa usaglašavanja srpskih i evropskih standarda“, rekao je Hudolin.

Dodao je da je bezbednost potrošača Evropi na prvom mestu, ali da joj je bezbednost podjednako važna i u Srbiji, posebno jer dve trećine proizvoda izvozi u zemlje EU.

Hudolin je istakao da je „tehnička opremljenost akreditovanih laboratorija u Srbiji pokazatelj nivoa infrastrukture kvaliteta i da je to važno u procesu pristupanja EU, poseno kada se bude otvorilo poglavlje Jedan koje se odnosi na slobodu kretanja roba“.

Pomoćnik ministra privrede Srbije Jovan Petrović rekao je da je Srbija prošle godine povećala izvoz za 11,5 odsto i da joj je postizanje najviših standarda u bezbednosti proizvoda važno da bi mogla da povećava izvoz.

„Ministarstvo privrede je u zakonodavstvo Srbije prenelo 100 odsto propisa i standarda koji se odnose na bezbednost tehničkih proizvoda – mašina, malih kućnih aparata, električne i elektroske opreme, liftova, lične zaštitne opreme i drugih prozvoda“, rekao je Petrović.

On je istakao da je znak bezbednog proizvoda u Srbiji tri velika slova „A“ dok je u EU to znak „C“.

„Kada Srbija postane članica EU preuzeće evropski znak za bezbednost proizvoda „C“ bez dodatnih usaglašavanja standarda“, rekao je Petrović i dodao da će se u Srbiji sprovoditi kampanja Bezbednost nema cenu.

Predstavnik Instituta za nuklearne nauke Vinča Predrag Popović rekao je da je njihova laboratorija dobila opremu, vrednu nekoliko stotina hiljada evra i da će to omogućiti da se unapredi ispitivanje proizvoda, među kojima su i električni kablovi.

„Ispitivaćemo i povrditi bezbednost ili sugerisati kako da se, na primer popravi kvalitet kablova u uslovima požara ili eksplozija. Na taj način ćemo štititi potrošače od nebezbednih proizvoda“, rekao je Popović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.