Srbija

21.04.2017. 06:28

N1

Autor: Nova Ekonomija

U Srbiji je osnovano 42.450 novih preduzeća

Srbija

21.04.2017. 06:28

Analizom pejzaža novoosnovanih kompanija u Srbiji bavila se kompanija Cube. Prema njihovim podacima, u prošloj godini, u Srbiji je osnovano 42.450 novih pravnih subjekata.

Najprivlačniji biznis u 2016. bio je ugostiteljstvo, najviše je otvorenih restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata – 2.570 ili 6 procenata. 

Slede firme koje se bave programiranjem (1.902 ili 4,5%), dok su na trećem mestu oni koji se bave pripremom i posluživanjem pića (1.750 ili 4,1%). 

Od onih koji su rešili da zaplove u poslovne vode, oko sedam procenata, odnosno 3.011 firmi je iste godine i prestalo sa radom i obrisani su iz registra ili su u procesu likvidacije.

U top 10 najpopularnijih delatnosti za novoosnovane kompanije u 2016. godini u Srbiji ulaze još i konsultantske usluge u vezi s poslovanjem, drumski prevoz tereta i pogrebne usluge koje se nalaze na šestom mestu. 

Trgovina se i dalje dobro kotira, bilo da je reč o trgovini na malo ili veliko nespecijalizovanom robom koje zauzimaju sedmo i osmo mesto po popularnosti. Začelje liste top 10 novih firmi idu u prilog taksi prevoz uslugama na devetom i auto-servisima koji su na desetom mestu.

Ko su osnivači novih firmi i investitori

Posle građana Srbije koji su većinski vlasnici u preko 97 procenata novih kompanija, slede Italijani sa 201 firmom, Kinezi (193) i građani Rusije sa 126 novih firmi u Srbiji.

Ono što je zanimljivo da se među novoosnovanim kompanijama pojavljuju i one čiji su vlasnici strani investitori iz Uzbekistana, Bocvane, Saudijske Arabije, Balizea, Bangladeša, ali i dva iz Kazahstana, 10 iz Iraka i 13 iz Albanije.

Od zemalja regiona, najviše je novih firmi čiji su vlasnici iz Hrvatske (119), Bosne i Hercegovine (105) i Crne Gore (99).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.