Srbija

21.04.2017. 14:39

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Srbija će na svojim putevima montirati oko 1.000 punjača za električna vozila

Srbija

21.04.2017. 14:39

Na sajmu građevinarstva organizovana je javna rasprava o strategiji postavljanja punjača za električna vozila u Srbiji. 

Strategiju bi trebalo da osmisli i sprovede Privredna komora Srbije koristeći dobra evropska iskustva. 

S obzirom na to da je Srbija tranzitna zemlja do 2020. godine potrebno je u gradovima ali i na putnim koriodrima montirati oko 1.000 javnih punjača za različite tipove vozila. 

Nosioci akcije mogu biti lokalne samuprave i pojedinici a dozvole za postavljanje punjača biće pojednostavljene jer Ministartsvo za infrastrukturu želi da omasovi taj vid pre svega trazitnog saobraćaja.

Vlasnici pumpi ili restorana uz neki frekfentniji putni pravac u Srbiji, mogu ako žele da imaju i punionicu za elektromobile. Dovoljno je da se preko interneta obrate Ministarstvu građevine i infrastrukture i dobiće dozvolu i uslove za montažu punionica, što će umnogome smanjiti proceduru, navode u Ministarstvu sabraćaja i infrastrukutre.

„Što se tiče zakonskih regulativa i propisa već sutra možemo da montiramo prvi punjač. Ministarstvo je kao upravljač u posrednom smislu svih putnih pravaca zainteresovano da ove punjače postavi na određenim tačkama na koridoru 10 i11  punjače možete da postavite već sutra. Ministarstvo kao nosilac i upravljač putnih pravaca koridora u Srbiji želi što više elektropunionica na svim putnim pravcima“, navodi Aleksandra Damjanović, državni sekretar u Minstarstvu sabraćaja i infrastrukutre.

Sa Elektrotehničkog fakluteta poručuju da postojeća elektromreža nije spremna za velika opterećenja, ali da je Srbija bogata obnovljivim izvorima energije, koji takođe mogu puniti elektromobile.

„Jednosmerni solarni paneli sa jednosmernom strujom i akumulatorima dali su odlične rezultate naročito u ruralnim delovima Srbije i Beogradu“, ističe Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Prodavci elektromobila navode da su spremni da ulažu novac u mrežu, ali da je potrebna strategija.

„Projekat je složen, neophodno je da se strategija razvija. Mi u regionu u komšiluku imamo Hrvatsku koja ima već 1.000 javnih punionica za automobile. Neophodno je to što pre pokrenuti i u Srbiji i mi se nadamo da će vrlo brzo sledeći koraci biti uspostavljeni“, navodi Aleskandra Đurđevic iz firme „Delta Auto – BMV“.

Prvi punjači domaće proizvodnje doći će iz Intsituta „IEEG“ u Staroj Pazovi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.