Srbija

13.09.2024. 13:40

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Srbija dobija 5G mrežu?

Foto: Pixabay

Srbija

13.09.2024. 13:40

Bliži nam se uvođenje 5G mreže u Srbiji, a prvi grad na listi je Novi Sad. Još pre desetak godina je i zvanično prvi 5G u Evropi uveden u Srbiji, u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, ali se od onda zaostaje u koracima.

„Na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija upravo je objavljen predlog Pravilnika o minimalnim kriterijumima za uvođenje 5G i on je od danas na javnoj raspravi od 30 dana“, rekao je ministar informisanja i telekomunikacije Dejan Ristić, piše Beta.

Kako je objasnio, posle toga će on potpisati taj pravilnik i time se uspostavljaju minimalni kriterijumi. Nakon toga RATEL sprovodi međunarodnu aukciju i od maja sledeće godine biće uveden 5G postepeno na čitavoj terotiriji Srbije.

Ministar je najavio izradu Nacta zakona o širokopojasnoj infrastrukturi, koji će obuhvatiti najnovije direktive i regulative Evropske unije i međunarodne strandarde.

Dodao je i da resorno miniistarstvo privodi kraju prvu fazu uvođenja širokopojasnog interneta u Srbiji, i uvođenja interneta putem optičkog kabla, koja obuhvata oko 1.500 kilometara i 300 naselja i koja će biti okončana naredne godine.

“To su ruralne sredine i upravo radimo proslednje pripreme za drugu fazu, koja će obuhvatiti 4.000 kilometara i 600 ruralnih naselja, što znači da tamo gde komercijalni operateri nemaju interes da uvode internet i mobilnu telefoniju to radi država”, precizirao je Ristić.

Strategija za 5G: Tek deset odsto Srbije pokriveno do 2026. godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.